Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Зелинчани, общинско ръководство, ЕРМ Запад и ВиК обсъдиха належащите проблеми във вилна зона „Зелин“ (ВИДЕО)

На 19 декември общинското ръководство проведе среща с жители на вилна зона „Зелин“ и с представители на ЕРМ Запад и ВиК София по повод писмото към кмета на Общината и належащите проблеми във вилната зона. Срещата се проведе в почти пълна зала „Ботевград“.

Освен жителите на „Зелин“, кмета Иван Гавалюгов и зам.-кмета Цветелин Цветков на срещата присъстваха от ЕРМ Запад Борислав Шумаров – заместник-ръководител на регион София област и Васко Луканов – ръководител на технически район Ботевград и от ВиК София бе Радослав Наков – ръководител на технически район Ботевград. Те бяха поканени, за да дадат отговор на въпросите на жителите на вилната зона.

Най-напред се започна с обсъждане на ситуацията с електроразпределението. Според зелинчани проблемите по този въпрос са ниското напрежение и непочистването на трасетата на електрическите кабели. Г-н Шумаров отбеляза, че ще се направи график за почистване там, където има места за почистване на трасетата на жиците в Зелин в подходящи метеорологични условия и, че могат да се поставят едноседмични анализатори на напрежение и спрямо резултатите им да се вземат необходимите мерки. Жителите на Зелин са единодушни, че трасетата трябва да се почистват редовно, а представителите на ЕРМ Запад заявиха, че при първа възможност откъм подходящи метеорологични условия ще се извършва това почистване.

До 7 януари 2024 г. ще бъде изготвен и разпространен графикът за почистването на трасетата на кабели във вилната зона, където е необходимо. Това каза зам.-ръководителят Борислав Шумаров. Някои жители споменаха конкретни адреси, записани след това, където има нужда от съдействие от страна на дружеството – с твърде увиснали кабели или с опасно наклонени стълбове (на ул. Ясен 4 и при бившия Профилакториум). Зелинчани апелираха и за обезопасяване на откритите трафопостове.

Към края на темата от ЕРМ Запад призоваха жителите да подават сигнали, когато забележат някаква нередност, на някои от контактите, които може да откриете ТУК, за да може денонощните екипи да реагират своевременно.

До 15 януари ще се организира среща отново с жители на Зелин за уточняване на точките, на които ще бъдат поставени уредите за временно измерване на напрежението в електрозахранването.

След електроразпределението преминаха към водоснабдяването на вилната зона – липсата на вода и замътвяване на повърхностните водохващания поради дъждове, снеговалежи и т.н. Кметът Иван Гавалюгов взе отношение по проблема: „Имам уверението на новия изпълнителен директор на ВиК Холдинга господин Лоско Лозев, информацията и срещата, която бе преди 10 дни, че проблема с изграждане на въпросите модулни станции ще бъде решен в рамките на следващата година. В момента обмислят каква технология да заложат в обществената поръчка, която ВиК София ще проведе за избор на изпълнител за поставяне на въпросните модулни пречиствателни станции. Първоначалната идея на основния резервоар, който се намира над бензиностанция „Ивони“, даваше възможност, може би, над 90% от вилната зона да бъде захранена гравитчано с изключение на най-високите имоти, които се намират южно от магистралата в посока станцията на БТК.“. Г-н Гавалюгов допълни, че това е взето предвид и допълнителното съоръжение, което ще бъде на достатъчно висока надморска височина, така че и най-високите зони на вилната зона гравитачно да бъдат обслужени от въпросното съоръжение. „Дошло е време този проблем да бъде решен!“, категоричен е той.

Градоначалникът припомни и, че Община Ботевград има идеен проект за подмяна водопреносната система в цялата вилна зона и изготвен технически проект за подмяна на водопровод и канал по главната улица – ул. „Асен Златаров“ в участък от края на града до медицинските складове. Очаква се през 2024 година с държавни средства да бъде финансирана тази подмяна по улицата. „Община Ботевград ще финансира технически проект за цялостна подмяна на водопровода във в.з. „Зелин“ през първата половина на 2024 г. Ще се търсят различни източници на финансиране.„, добави Гавалюгов.

ВиК ръководителят на район Ботевград Радослав Наков обясни как водата в Зелин става замътена. Жителка на Зелин сподели, че след взети проби за анализ на водата от Регионална здравна инспекция са констатирали завишено количество на манган, но според г-н Наков в едни от последните проби, които се взимат всеки месец, са констатирали единствено леко завишаване на желязо. Бе коментирано и въздействието на скатните води, поради които при обилни дъждове водата излиза от шахтите и компрометира асфалтовата настилка.

В заключение на темата за водоснабдяването, генералното решение е подмяна на водопреносната система, констатира г-н Гавалюгов.

До края на срещата бяха дискутирани и други заформили се актуални проблеми. За сметоизвозването на местата, където не достъпват сметоизвоващите камиони на ОП БКС, могат да се обособят площадки за изхвърляне на боклук, от където БКС ще ги извозва. Засегната бе и липсата на контейнери за сметосъбиране на някои места.

Снегопочистването във вилната зона се прави на места и рядко, заявиха зелинчани. Според кмета, това се дължи на недобра организация от страна на БКС, което отговаря за снегопочистването в общината. Стана ясно, че от Община Ботевград имат намерение да ги оборудват с допълнителна техника, тъй като периметърът им на действие в общината се е увеличил.

Кметът вметна предстоящия ремонт на асфалтовата настилка на ул. „Асен Златаров“. По проекта има избран изпълнител, финансира се от Държавен фонд „Земеделие“, но Община Ботевград го е забавила, поради не бе осигурено финансиране по проекта за подмяна на водопровода и канализацията по същата улица. Дотогава новоотворилите се дупки от дъждове и снеговалежи ще продължават да бъдат изкърпвани.

В края на срещата зелинчани изразиха недоволство от мотористите, които преминават през две от улиците в по-високата част на Зелин по време на техните обиколки, създавайки опасност от инцидент. С въпроса по поставянето на шумоизолационни панели на АМ „Хемус“, които са предмет на обществена поръчка на АПИ, се сложи край на двучасовата среща между живущите в Зелин и общинското ръководство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *