Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Обичаят коледуване бе представен в Скравена /снимки/

“Бъди коледар!“. Под това мото протече инициативата за възраждане на стария български обичай Коледуване в село Скравена. Инициативата е на Добринка Иванова, съвместно с Народно читалище „19 февруари“ с.Скравена, с подкрепата на кмета на селото Гергана Минкова.

Коледуването е един от традиционните български обичаи, характерен с празнично облекло, украсени калпаци и коледарски песни. Зимен обичай, в който коледарите обикалят домовете на хората и пеят обредни песни с различни мотиви, а стопаните на къщата ги даряват с пари, сланина, боб, вино и така нататък. Тази фолклорна традиция е неотменима част от коледните празници.

Коледуването в село Скравена започна днес рано призори в 6.30ч и продължава пред целия ден. От 11.00ч бе извършена церемония по посрещане на коледарите от стопаните на читалището – Главният библиотекар Цанка Йорданова посрещна коледарите и им даде краваи за здраве и благополучие. Мъжете – млади и по възрастни , изпяха традиционните коледарски песни. На централния площад се бяха стекли жителите на Скравена, които с много радост наблюдаваха обичая.

Традицията датира отдавна, а основната задача на младите мъже е да прогонят злите духове и да пожелаят здраве през годината. Въпреки че не е християнски ритуал, коледуването е неотменим обичай от българските коледни празници.

Коледарите започват подготовката си от Игнажден (20 декември). Разучават песни, създават коледарски групи и избират техен водач, който според обичая е по-възрастен и най-вече женен. традицията повелява обиколката да започне от дома на чорбаджиите, кмета, учителя или попа. Коледуването завършва, когато настъпи денят, а в някои села коледарите отиват в центъра на селото и се надпяват. Днес коледарите посетиха различни домове, но не пропуснаха къщата на Иван Иванова – кмет на Скравена три мандата.

Инициативата цели да покаже на младите поколения, че традициите трябва да се спазват и да не се забравят, споделя пред botevgrad.news  Добринка Иванова, която е родом от Скравена. Според нея традициите са богатството на духа български и запазват съществуването на рода ни! Записването за участването в ритуалите на коледарската група бе до 30 ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *