Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Обичаят „Наричане на пръстени“ бе извършен днес в Трудовец (ВИДЕО)

Навръх Васильовден /по стар стил/, днес – 14 януари в Трудовец бе извършен народният обичай „Наричане на пръстени“. Във вчерашния ден бе направено „Пеене на пръстените“, според поверията пръстенът помни радости и неволи на своя притежател, като служи за щит срещу злото. Старинният обичай „Пеене на пръстените“ е от зимните календарни празници, свързани с наричанията и пожеланията, които се правят за изпращане на старата и посрещане на новата година.

Днес в градинката на „Триъгълника“ момичета в народни носии извършиха ритуала. Инициативата е на Кметство Тридовец и Народно читалище „Никола Ракитин“ – с. Трудовец. Фолклорни танци и песни огласиха квартала, като ритуалът събра на площадката деца и техните родители.

В деня срещу празника, момите донасят от извора или от кладенеца мълчана вода в нов бял бакър, в който топят пръстените или китки от бръшлян и чемшир, с привързан на тях белег, гривна, обеца, мънисто и пр. Покритото с червено було (или бяла кърпа) котле оставят през нощта “на звездите”.

Сутринта една от момите или малко момиче (с живи родители), облечено като булка, вади пръстените и китките, а останалите пеят кратки песни-припевки (“ладанки”). С тях те наричат за близка или по-далечна женитба, за щастие в брака, социално положение и др.

1 коментар на “Обичаят „Наричане на пръстени“ бе извършен днес в Трудовец (ВИДЕО)

  1. Честит Празник на всички празнуващи настъпването на Новата 2024 година по класическият източно-православен християнски календар с пожелания за много здраве, радости и успехи в добрите дела!!! Повече млади, добри семейства и деца!!! АМИН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *