Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общинският съветник Кирил Руневски с критика към кмета Гавалюгов по Програмата за управление на общината (ВИДЕО)

На редовната сесия на Общински съвет – Ботевград общинският съветник Кирил Руневски излезе с критика по отчета за изпълнение на програмата за управление на Община Ботевград през 2023 г. и Програмата за управление на Община Ботевград през мандат 2023-2027 година. Забележките на Руневски бяха към кмета на общината Иван Гавалюгов.

Преди гласуването на отчета за изпълнение на програмата на Общината през 2023 г., изготвен от кмета Гавалюгов, общинският съветник Кирил Руневски взе думата и го определи като „лошо изготвен документ“. „В тези 24 страници има информация, която е напълно безполезна и, от която информация нито вносителят, видимо от заключението, нито аз мога да направя оценка как е бил изпълнен планът.„, отбеляза Руневски. Той даде пример за това с темата за компостирането на битови отпадъци, визирайки липса на конкретна информация.

Отчетът бе приет от местния парламент с 20 гласа „за“, 3 „против“ и 1 „въздържал се“.

След това дойде ред на Програмата за управление на Община Ботевград за мандат 2023-2027 година. Общинският съветник Дамян Маринов изчете предложение на Постоянна комисия по обществен ред и сигурност /ПКОРС/, на която той е председател, за добавяне на дейност към приоритет 5 на стратегическа цел 1 и тя да бъде „Изготвяне на проект за организация на движение в част вертикална и хоризонтална маркировка на места за паркиране около жилищни блокове и обществени сгради в град Ботевград, в това число и поставяне на пътна маркировка и пътни знаци“. Другото предложение бе добавяне на дейност към приоритет 4 от същата стратегическа цел – „Обезопасяване, кастрене и поддържане на дървета и храсти в районите на учебни заведения и детски градини на територията на община Ботевград“.

Кирил Руневски отново взе думата за коментар и по Програмата за управление. „Беше казано и предния път – той няма никаква аналитична част, няма никакъв SWOT анализ, няма никаква оценка на риска, няма никакви стратегически цели, няма система за управление. Съответно, в него няма никакви добавени методики за мониторинг и за оценка на изпълнението на този план.„, заяви той. Руневски отново даде пример с проблема с битовите отпадъци, перифразирайки Директива 2008/98/ЕО относно отпадъците на ЕС и посъветва да се включи доставка на контейнери за разделно събиране.

Кметът Иван Гавалюгов отговори на коментара на г-н Руневски: „Вие казвате, че идеята е замърсителят да плаща това, което той е замърсил или изхвърлил. В момента това не е така в цялата страна и не само в България, в интерес на истината. Ако не знаете, да Ви информирам, че се разработва национална методика , по която общините ще бъдат задължени да работят. Ние чакаме разработването на въпросната методика, която ще предложи и ще наложи начина, по който ще бъдат таксувани гражданите.“ Кирил Руневски върна отговор към г-н Гавалюгов и след това контраст добави общинският съветник Цветан Миньовски, който поздрави работата на общинската администрация и кмета Гавалюгов.

Програмата за управление на Община Ботевград за този мандат бе приета от ОБС с 21 гласа „за“, 4 „против“ и 1 „въздържал се“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *