Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът и зам.-кметът на Етрополе присъстваха на конференция „Енергийна ефективност на сградния фонд“

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров и заместник-кметът Ивайло Георгиев присъстваха днес на конференция „Енергийната ефективност на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход“. Събитието се организира от Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект и Министерството на енергетиката, с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“ (Renovate Bulgaria).

В момента грубо около 60 млрд. евро ще струва енергийното обновяване на българския сграден фонд. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов на срещата. По думите му, ако страната ни върви с подхода на 100 процента публичен ресурс на обновяването на сгради, то “българският сграден фонд вечно ще остане в Народна република България”.

От своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева заяви, че България трябва да направи няколко паралелни реформи по отношение на обновяването на сградния фонд. Тя посочи, че първата и най-важна реформа е тази във финансирането, като от 100 процента грантово финансиране трябва да се премине към самоучастие. Втората реформа, която се случва паралелно, е нормативно-административната и третата е тази в „културата на притежание“, която се оказва и най-трудна.

Както е известно редица общини, включително и Община Етрополе излязоха с обща декларация срещу подхода за подбор на многофамилните сгради за енергийно обновяване по Плана за възстановяване и устойчивост. Кметовете на общините Берковица, Бургас, Габрово, Добрич, Етрополе, Крушари, Кула, Кюстендил, Лом, Лясковец, Павликени, Смолян, Троян и Ямбол смятат, че процесът за подбор на сгради за саниране е бил „фундаментално несправедлив и подлежи на корекции“. Кметовете настояват държавата да вземе справедливо решение, да коригира настоящата ситуация и да осигури 100% безвъзмездно финансиране за енергийно обновяване на всички сгради в страната, които остават в резервния списък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *