Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

От 1 до 7 февруари учениците от София област ще се обучават дистанционно

Снимка: БГНЕС

Училищата в Софийска област преминават в неприсъствена форма на обучение от 01.02 до 07.02.2024 г., реши Областният оперативен щаб за противодействие на епидемии. По-рано днес щабът, председателстван от Областния управител Юлиян Леков, проведе заседание във връзка с повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) на територията на целия регион. 

Директорът на РЗИ в Софийска област д-р Розалина Чобанова представи общата картина на заболеваемостта след предприетите на 25 януари временни противоепидемични мерки срещу разпространението на грип и ОРЗ.

Заради повишената заболеваемост щабът взе решение за въвеждането на нова мярка – учениците в цялата Софийска област да преминат на онлайн обучение от 1 до 7 февруари.

Продължава действието на въведените до момента мерки, които са, както следва:

1. Преустановяват се плановите консултации на бременни жени и детските консултации.
2. Преустановяват се профилактичните прегледи, задължителни имунизации и реимунизации в амбулатории за първична извънболнична помощ.
3. В детските градини и ясли да се провежда стриктен сутрешен филтър, като откритите деца със симптоми на остри респираторни заболявания не се допускат в детското заведение. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Да се осигури възможност за измиване на ръцете с топла вода и сапун и се извършва двукратна дезинфекция на повърхности и детски играчки. Да се извършва често проветряване на помещенията.
4. Преустановяват се свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения при тежко болни, като посещенията са краткотрайни, а посетителите и посещаваните носят защитни маски за лице за еднократна употреба.

За 5 февруари е планирано ново заседание на Областния щаб, по време на което ще бъде направена оценка на въведените противоепидемични мерки и ще бъде взето решение за тяхното преустановяване или продължаване.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *