Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общините ще имат 4 опции за изчисляване на такса смет

Над 20 години се бави въвеждането на принципа „Замърсителят плаща“

Голяма промяна при такса “смет” предстои от 2025 г. От следващата година тя трябва да се изчислява според количеството изхвърлени отпадъци, а не като процент от данъчната оценка на имота, както е в момента.

“Стопанска камара води една дълга съпротива, включително съдебни дела на наши регионални асоциации, срещу наредбите на общинските съвети в различни общини. Над 20 години бавим въвеждане на принципа “Замърсителят плаща”, това е принцип на европейското законодателство. Но с последното изменение за местните данъци и такси този принцип беше дерогиран”, обяснява съветникът по околна среда към БСК – Димитър Бранков.

Той добави, че се дават 4 опции на общините за справяне с проблема за изчисляване на таксата за битови отпадъци въз основа на количеството. “Единият е на брой ползватели на имота, вероятно това ще бъде най-подходящо за сгради в режим на етажна собственост, повече апартаменти. Втората възможност е, когато имотът е самостоятелен, може да бъде предприятие или отделна къща на собственик, да е известна честотата на извозване през годината. Третият вариант е чрез едни специални торби, които са със съответната съвместимост, които закупуването и предоставянето им ще покрива тези разходи. Четвъртата опция представлява дерогация от принципа “Замърсителят плаща”, който законодателят даде на общинските съвети – когато те преценят, да могат и да не прилагат основа на база на количеството събрани и третирани отпадъци”, обясни Бранков пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че цената на таксата може и да падне, а не да се увеличи. “Тук говорим за една доста сложна и объркана система с много проблеми на управление на отпадъците на общинско ниво. Законът за управлението на отпадъците е с много отговорност, но в същото време не е осигурен необходимият ресурс. Тук са и системите за разделно събиране. А случаят със София е такъв, че ние още не знаем какво искаме със софийските битови отпадъци – те да бъдат разделно събрани и рециклирани, или да бъдат изгорени. Ако искаме второто – трябва да се откажем от разделното събиране”, поясни Бранков. Според него по този начин залагаме бомба със закъснител: “Колкото повече бавим тези решения, толкова повече може да се окажем в невъзможност да прилагаме законовия текст от началото на следващата година”.

Попитан колко ще излиза таксата на едно 3-членно семейство, събеседникът отговори: “Разликата ще дойде от броя ползватели на апартамента. Но има много голям проблем с информационното осигуряване – адресната регистрация в България не работи повече от 33 години”. Той подчерта, че в ЕС има йерархия за отпадъците, като депонирането да е последното възможно решение.

Източник: kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *