Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кой е Христо Димитров,ансамбъл „Българе“ и кои сме ние българите?! /ИНТЕРВЮ/

3 500 спектакъла от 2002г до днес в 24 държави, две участия в „Бродуей“ в Ню Йорк и подготовка на най-голямото танцово шоу в света – „Черноморски пирати“. Това накратко е визитката на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, чийто създаел, хорегограф, сценарист и режисьор е Христо Димитров – Почетен гражданин на Шумен и Котел. Той и неговият ансамбъл гостуваха с постановката „Паисий“ на ботевградска сцена по повод Националния празник. Какво каза пред камерата на botevgrad.news, ще научите от видеоматериала, заснет специално за Вас- нашите читатели.

КОЙ Е ХРИСТО ДИМИТРОВ?!

Христо Ив. Димитров е български хореограф и режисьор, популярен най-вече като създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл “БЪЛГАРЕ”.

Роден е на 7 октомври 1969 г. във Варна, но живее и завършва средно образование в Шумен. От десетгодишен танцува народни танци в самодейни състави. След отбиване на военната служба във флота, превръща хобито си в професия. От 1990 г. е редовен студент в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив в специалността „Хореографска режисура”. Дипломира се през 1994 г. в класа на проф. Петър Луканов. Живее в Пловдив и се реализира в предприемаческия, издателския и рекламния бизнес до 2000 г., когато се премества в София.

Създател на Национален фолклорен ансамбъл “БЪЛГАРЕ” и репертоара му

1 Октомври 2002 г. – Заедно със сестра си Елена и с финансова подкрепа на британския гражданин Ян Чарлз Андерсон поставя началото на Национален фолклорен ансамбъл “БЪЛГАРЕ”. Той се превръща в най-големия частен професионален фолклорен ансамбъл в България и в Европа.

3 април 2003 г. – Дебют на НФА “БЪЛГАРЕ” на професионалната сцена в Зала 1 на Националния дворец на културата в София, с премиерата на музикално-танцовия фолклорен спектакъл “Това е България!”, създаден от Христо Димитров по негови сценарий, хореография и режисура.

12 юли 2004 г. – Учредява и вече 15 години е председател на Фондация “БЪЛГАРЕ”, чиято основна цел е поддръжка, съхранение и популяризиране на българското фолклорно и културно наследство в България и зад граница.

19 април 2005 г. – По инициатива на Христо Димитров Фондация “БЪЛГАРЕ” поставя началото на Национално движение “Второ Българско Възраждане”, обединяващо множество патриоти от различни слоеве на българското общество за ред родолюбиви инициативи.

Септември 2005 г. – Започва издаването на луксозното патриотично списание “БЪЛГАРЕ”, което излиза до 2007 година.

6 юни 2006 г. – Премиера на историческия “България през вековете” –вторият мащабен авторски спектакъл на Христо Димитров, на който отново е сценарист, хореограф и режисьор.

15 май 2007 г. – Премиера на музикално-танцовия фолклорен спектакъл “Албена”, посветен на красотата и силата на българката и на българската фолклорна песен. Трети мащабен авторски проект в репертоара на “БЪЛГАРЕ”, създаден от Христо Димитров по негови собствени сценарий, хореография и режисура.

2007 г. – Хореографът създава и режисира събитийните спектакли “България в Европа” и “Морски истории”, както и новото произведение в Пазарджишкия ансамбъл – “Вълшебната вода”.

2007 г. – Създава и продуцира триото тенори „Уникалните гласове”.

2008 г. – Режисьор на тържествения спектакъл по повод юбилея “60 години ЦСКА”.

Юли 2008 г. – Премиера в Пловдив на дебютния музикално–танцов шоу-спектакъл “Уникалните гласове”, на едноименното трио.

22-24 август 2008 г. – Заедно с Ян и Елена Андерсон създава Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Фестивалът се провежда ежегодно в края на месец август. През 2019 година се състоя неговото 12-то издание.

2009 г. – Започва да продуцира дамското трио “Сопрано”.

2010 г. – Създава концепция, по която Фондация “БЪЛГАРЕ” започва издаването на ежегоден луксозен патриотичен Бележник на Второтото българско възраждане.

2011 г. – Създава Национална Импресарска Мрежа, днес предлагаща в своето арт портфолио участия на 500 български и чужди изпълнители от различни жанрове.

2012 г. – Премиера на екранизираната версия на спектакъла на НФА “БЪЛГАРЕ” – “Това е България!”. Един от първите музикално-танцови фолклорни филми в страната, по сценарий и режисура отново на Христо Ив. Димитров.

2012 г. – Учредява Фондация „Вяра без граници”

Юни 2013 г. – Създава и организира Международния Фестивал на необвързаните във Велинград.

19 февруари 2014 г. – Премиера на “Последната нощ на Апостола” – събитиен спектакъл в репертоара на НФА “БЪЛГАРЕ” с участието на актьора Димитър Селенски.

Април 2014 г. – Поставя традицията на ежегодните Благотворителните балове на Фондация “БЪЛГАРЕ” за събиране на средства за различни каузи, чрез благотворителен търг на картини, рисувани от популярни личности, които НЕ СА майстори на четката

Май 2014 г. – Христо Димитров получава първата си официална персонална награда – Почетен знак „Златен век“ (печат на цар Симеон Велики) и грамота от Министерството на културата за големия му принос в развитието на българската култура, по повод 24 май.

2014 г. – По негова идея и с активното негово участие е учредено Сдружение “Пазители на българщината”. Христо Димитров е избран за председател на Управителния съвет на сдружението, което действа и сега.

Юли 2014 г. – Като председател на УС на “Пазители на българщината” организира Националния събор “Войводска среща” в Жеравна.

31 януари 2015 г. – По негова идея в Пловдив се учредява сдружение “Асоциация на хореографите в България”, а Христо Димитров е избран за председател на Управителен съвет.

Април 2015 г. – Възстановено е патриотичното списание „БЪЛГАРЕ“, като онлайн издание на Сдружение „Пазители на българщината“, а Христо Димитров става негов главен редактор.

Август 2015 г. – Христо Димитров е удостоен със званието “Почетен гражданин на град Котел”.

24 септември 2015 г. – Премиера на “До L. A. и назад” в НДК – втори шоу-спектакъл в репертоара на продуцираното от Христо Димитров трио тенори “Уникалните гласове”, по негов сценарий и режисура.

14 юни 2016 г. – Премиера в НДК на четвъртия мащабен проект в творчеството на Христо Димитров и НФА “БЪЛГАРЕ” – авторския спектакъл “Осмото чудо”, посветен на многообразието от неравноделни музикални размери в българския фолклор.

2016 г. – Създава и продуцира триото сопрани “Le contesse”.

Април 2017 г. – Удостоен е с почетен плакет “Св. св. Кирил и Методий”от Президента на Република България г-н Румен Радев

Април 2017 г. – Става носител на златна значка „Русе“ – отличие на кмета на град Русе.

29 април 2017 г. – Като председател на УС на “Асоциация на хореографите в България” учредява и организира в Световния ден на танца връчването на ежегодни Годишни награди в областта на танцовото изкуство “Златна муза” с официална церемония в НДК.

Юни 2017 г. – Заедно с Фондация “БЪЛГАРЕ” става съорганизатор на ежегодния Международен фестивал на танцовото изкуство в Кранево.

Юли 2017 г. – Получава Отличието от Областния управител на Стара Загора.

Юли 2017 г. – Осъществява дългогодишна своя мечта, организирайки съвместно с Община Челопеч чрез Фондация “БЪЛГАРЕ” ежегодния Национален турнир по народни борби “Дивата сцена” – Челопеч.

Август 2017 г. – Христо Димитров става “Апостол на българщината – 2017”. Годишното отличие на сдружение “Пазители на българщината”.

1 ноември 2017 г. – Удостоен е със званието “Почетен гражданин на град Шумен”.

2018 г. – Създава и продуцира дуета сопрани “Инилия”.

2018 г. – По инициатива на Христо Димитров на пазара се появяват първите продукти с марката “БЪЛГАРЕ”.

7 ноември 2018 г. – Премиера в НДК на “Как ще ни стигнат американците?” – ко-продукция на Национална импресарска мрежа и НФА “БЪЛГАРЕ” по сценарий и режисура на Христо Димитров

19 октомври 2018 г. – Желанието за собствена школа на ансамбъл “БЪЛГАРЕ” става факт. Създаден е Детският фолклорен танцов ансамбъл “Малките БЪЛГАРЕ”.

26 февруари 2019 г. – Официално стартира Национална телевизия “БЪЛГАРЕ” – позитивна политематична патриотична телевизия в подкрепа на Второто Българско Възраждане, на която Христо Димитров е идеен мотор и генерален директор.

07 февруари 2020 г. – награден е с Почетен знак на Президента на Република България г-н Румен Радев.

Източник на биографичните данни за Христо Димиров: bulgare.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *