Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Наградени бяха лауреатите на десетото издание на Национален литературен конкурс „Стамен Панчев“

Церемонията по награждаването на лауреатите на десетото издание на Национален литературен конкурс „Стамен Панчев“ събра ученици от различни населени места в България, техните родители и ръководители. Събитието се състоя на 30 март в залата за съвременно изкуство до Туристическия информационен център. Председателят на Сдружение “Орханиец“ адв. Мария Накова приветства гостите от името на организаторите на този празник на българското словесно изкуство – Община Ботевград, Сдружение „Орханиец“ и Дружество на литературните творци от Ботевград „Стамен Панчев“. “Тази година в конкурса участваха над 130 ученици. Това ни радва, защото е знак, че след нас идва поколение, което не се интересува единствено и само какво има в телефоните, след нас идва поколение, което твори с перо, с мисъл и душа. Всички вие ще се съгласите, че именно перото и мислите, които споделяме с него, са главните оръжия, които през вековете са спомогнали народността, традициите и духовността на един народ“, каза адв. Накова в приветственото си обръщение. Тя представи aвторитетното жури – Маргарита Петкова – председател, и членове Добромир Банев и Симеон Ангелов. Думата бе предоставена на председателя на журито да обобщи впечатленията си от юбилейното издание на конкурса. 

“Конкурсът има голямо бъдеще, Стамен Панчев е един от любимите ми поети, и то не само със „Сине мой“. За мен това е най-хубавото българско стихотворение-завет от баща към син. След него слагам на Джагаров, посветеното на сина, заяви Маргарита Петкова. -Не срещнах нито един графоман сред участниците в конкурса. Децата са честни и откровени. На мен ми харесва този конкурс и искам той да стане един от водещите в България. Защото останаха малко тези, които си заслужават и не са опорочени“, каза още тя. 

Кратка компилация от класираните произведения пренесе публиката в света, описан от младите творци. Тя бе представена от няколко млади актьори от Младежкия театър при Народно читалище „Никола Ракитин“ – с. Трудовец, с ръководител Мирослав Тончев. 

Към гостите в залата се обърна и Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград. С вълнение тя представи една от наградите за победителите – второ издание на книгата „Сине мой“ с творчеството на Стамен Панчев, допълнено и преработено. Книгата излезе от печат с подкрепата на Община Ботевград, но основната заслуга е на Райна Панчева – внучка на поета, която е основен съставител и е предоставила всички материали.   

Г-жа Панчева връчи наградите на победителите в двете възрастови групи – от 5 до 8 клас и от 9 до 12 клас, и в двете категории – „Поезия“ и „Проза“ – общо 12. Освен книги те получиха и стъклени плакети, като всеки беше гравиран с името на класирания ученик, към тях имаше парични награди: за първо място – 200 лева, за второ – 150 лева и за трето – 100 лева, осигурени от Райна Панчева и нейния син Стамен Банковски. 

„Благодаря на всички участници в конкурса! Вие ни давате увереност за бъдещето на поколенията, които идват след нас. Искам да Ви пожелая да следвате заветите на Стамен Панчев, прекрасно описани в стихотворението “Сине мой“, и да бъдете достойни българи!“, каза г-жа Панчева в обръщението си към младите автори. Тя благодари на организаторите на конкурса, че от година на година той привлича все повече участници. “Когато едно нещо се върши със сърце, тогава то успява и става това, което виждаме днес – след десет години“, допълни Райна Панчева. 

„Изключително съм радостен, че едно такова значимо културно събитие се организира вече 10 години в нашия град и става все по-популярно. Вярвам, че конкурсът ще има още по-добро бъдеще. Чухме много идеи за неговото развитие. Вярвам, че хората, които създадоха този конкурс, ще направят така, че той да привлече български деца, които живеят и учат извън пределите на България. За да има още повече участници и да се обогати. Защото Стамен Панчев е емблематична личност за нашия град! Чувствам се горд, че съм негов съгражданин! Поздравявам всички участници в конкурса! Те ни дават повод да сме оптимистично настроени за нашето бъдеще. Младите хора показват, че мислят, че чувстват и че могат да се изразяват по този изключително красив начин. Поздравявам техните родители за грижите и за начина, по който ги възпитават, и техните учители за знанията и напътствията, които им дават! Поздравявам г-жа Райна Панчева, която е идеологът на този конкурс, и всички, ангажирани с организацията“, каза кметът Иван Гавалюгов. Той връчи специалната награда – 200 лева от Община Ботевград и плакет от Сдружение „Орханиец“, която се присъжда за творба, посветена на личността или делото на Стамен Панчев.

Секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова връчи наградата от името на Областната администрация на Софийска област.

Симеон Ангелов – зам.-председателят на дружеството на литературните творци  „Стамен Панчев“, награди най-добре представилия се местен автор. Ботевградският поет призова родители и учители да направят така, че българският език да става все по-любим на младото поколение. 

Сред публиката в залата беше двукратната носителка на специалната награда на Община Ботевград и Сдружение „Орханиец“ – Величка Зердашка от Пловдив. Тъй като вече не е ученичка и според регламента няма право да участва в конкурса, тя присъства като гост. Вили пожела да изрази своето впечатление за конкурса. “За мен той е като завръщане у дома. Няма друг такъв литературен конкурс, който ме е карал да се чувствам по този начин. Когато се запознах с историята на Стамен Панчев, плаках. И за пореден път осъзнах, че ние, българите, имаме с какво да се гордеем“, каза Вили Зердашка и отправи благопожелания към участниците в конкурса. 

Церемонията по награждаването уважи и Дамян Маринов – зам.-председател на Общински съвет – Ботевград.

Гостите бяха поканени на коктейл, организиран от Община Ботевград и Сдружение „Орханиец“. След това те се отправиха към Часовниковата кула и Исторически музей – Ботевград, придружени от Рени Лазарова – директор на музея. Официалната вечеря на лауреатите на Десетото юбилейно издание на Национален литературен конкурс „Стамен Панчев“ се състоя в общинската почивна база „Боженишки Урвич“. Те имаха възможност да се разходят и до средновековната крепост.

Церемонията по награждаването на победителите в литературната надпревара бе последното събитие от тазгодишния културен форум „Мартенски дни на изкуствата“ в Ботевград.

Ето и имената на наградените участници: 

Първа група – поезия 

1. Сандра Цонкова Иванова –  ученически литературен клуб към Народно читалище “Развитие – 1926”, с. Стража

2. Дария Славиева Димитрова – ученически литературен клуб “Иноватори в действие“ към Младежки дом, Враца

3. Огняна Илкова Илиева – ученически литературен клуб “Иноватори в действие“ към Младежки дом, Враца

Първа група – проза

1. Фая Вескова Гератлиева – ОДК “Св. Иван Рилски”, клуб “Светлини сред сенките” – Казанлък

2. Елена Eмилова Георгиева – ПГРЕ „Г. С. Раковски“, с. Равда, община Несебър

3. Александра Боянова Райкова – Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване, Русе

Втора група – поезия

1. Теодора Александрова Василева, СУ „Христо Ботев”, Литературен клуб „Ботевци“ – Враца

2. Виктория Атанасова Караиванова – Американски колеж, София

3. Ваня Петрова Аврамова – Професионална техническа гимназия – „Никола Йонков Вапцаров“ – Враца.

Втора група – проза

1. Мила Цветелинова Петкова – СУ „Христо Ботев” – Враца

2. Мария Георгиева Василева – ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, Ботевград

3. Симона Василева Василева – ППМГ „Добри Чинтулов”, Сливен

Наградата на Областната администрация на Софийска област се присъжда на Памела Красимирова Коцева – ПГПЧЕ “Алеко Константинов“, Правец.

Наградата на Дружеството на литературните творци “Стамен Панчев“ за най-добре представил се местен автор отива при Мария Георгиева Василева – ученичка от ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – Ботевград.

Носител на специалната награда на Община Ботевград и дружество “Орханиец“ е Даяна Димитрова Дурчева – ученичка от ПГ “Ген. Вл. Заимов“, град Сопот. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *