Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Открит бе Шестият Национален фолклорен фестивал „Златни нишки“ в с.Трудовец /снимки/

Днес официално бе открито шестото издание на Националния фолклорен фестивал „Златни нишки“ в с. Трудовец, който е включен в културния календар на Министерство на културата. Организатори са Кметство Трудовец, Народно читалище „Никола Ракитин“ с.Трудовец и Фолклорен клуб „Варвари“.

Фестивалът носи името на една от стихосбирките на поетът от Трудовец, Никола Ракитин.

 В 10.45 официално бе даден стартът на Националния фестивал, в който домакините няма да участват. В началото на програмата те изнесоха своя танцов поздрав към всички участници.

Откриването направиха кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, кметът на Кметство Трудовец, Еленко Иванов и Маргарита Стаменова – председател на НЧ “Никола Ракитин“.

„Радвам се,ч е за поредна година имаме възможност да организираме това изключително приятно събитие именно тук в село Трудовец. Събитие, което ни дава възможност да направим един мост към миналото, да прегърнем българските традиции, да се насладим на красотата и необятност на българския фолклор и да ги запазим и да ги предадем на следващите поколения.“, с тези думи  кметът на община Ботевград даде старт на културното събитие.

„За мен е чест да Ви приветствам с „Добре дошли“!, каза кметът на Кметство Трудовец, Еленко Иванов. По думите му този ден трудовчани чакат с голямо вълнение и нетърпение, защото всички ще се насладят на спектаклите, на българските танци и песни. Кметът Иванов приветства чуждестранните участници във фестивала от Сърбия, които записват първото чуждестранно участие в него, откакто се провежда. „Този ден в Трудовец е един празник и той  ни кара да се гордеем с нашите корени‘, подчерта  кметът на Трудовец и пожела успех  на участниците. Маргарита Стаменова обяви фестивала за открит, като  от своя страна пожела приятни минути на жителите и гостите на селото, които уважиха празника, както и много награди.

По статут и регламент днес жури ще оценява фолклорните изпълнения на състави от цялата страна. Това са Нешка Робева, проф. д-р Галя Петрова Киркова – народна певица от „Златна Добруджа“ и преподавател в Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив, народната певица Милана Николова, доц. д-р Ивайло Иванов- директор „Художествено-творечска дейност“ във Варненския свободен университет, Дилян Галев – преподавател във Варненски свободен университет специалнос.т “Хореография“ и Галин Кирков – израстнал в с.Трудовец, музикант и преподавател в Академия за по музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив.

Художественият ръководител на домакините – Танцов клуб „Варвари“, Георги Иванов, получи грамота за организаторската си дейност.

Очаквайте фотогалерия от програмата!

1 коментар на “Открит бе Шестият Национален фолклорен фестивал „Златни нишки“ в с.Трудовец /снимки/

  1. СУПЕР Е ДА ВИ ПИТАМ КАДЕ ДА СЕ НА ПИША ДА ИГРАИЯ НА РОДНИ ТАДИ И ОРА И СИЧКО НА РОДНИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *