Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Д-р Николай Николов – управител на „Марконис“ представи методa T.I.M.E. на Международна конференция в Лисабон

Д-р Николай Николов, управител на Езиков център „Марконис“, изнесе научна презентация относно общуването на английски език в класната стая на международната конференция „MATSDA“, проведена от 5 до 6 юни 2024 г. в португалската столица Лисабон.

Над 60 учени и преподаватели от 25 държави се събраха в Лисабонския университет NOVA, за да споделят своите изследвания и разработки в областта на чуждоезиковото обучение. Сред тях бе и д-р Николов, който представи своя иновативен метод за преподаване на английски език – T.I.M.E. (Teenodrama Interactive Method in English).

Организацията на Международната конференция бе съвместно мероприятие на Асоциацията за разработване на материали (MATSDA) и Факултета по социални и хуманитарни науки (FCSH) на Лисабонския Университет NOVA (Universidade NOVA de Lisboa).

T.I.M.E., базиран на системата на Константин Станиславски, използва театрални техники, за да помогне на учениците да подобрят интерактивните си говорни умения. Д-р Николов е доразработил T.I.M.E., позволявайки оценяването и/или самооценяването на преподавателите да отчитат и сравняват прогреса в говорните умения на участниците в това обучение. Методът вече е получил международно признание от Британския съвет и е представен на конференции в престижни университети по целия свят.

В рамките на „MATSDA“ д-р Николов не само представи T.I.M.E., но и имаше възможност да се срещне и да обмени идеи с други водещи езикови специалисти. Моделът бе представен и в други международни конференции във водещи образователни институции. Примери за тях са: университета „Оксфорд“, Федералния университет на Рио де Жанейро, Американския университет в Кайро и др.

Ето какво сподели Николай Николов, след като се завърна в България: „Изключително много се радвам, че отново имам възможността да пътувам и презентирам, тъй като вследствие на пандемията от COVID-19 през последните няколко години бяха отменени десетки подобни конференции. За мен популяризирането на метода T.I.M.E. никога не е било самоцел, а професионална отговорност да споделя с възможно най-много колеги по света методологията и приложението на един доказано ефективен начин за развиване на интерактивните говорни умения на изучаващите английски език като чужд юноши. А обменът на иновативни методи и практики между нас – преподавателите – е от ключово значение за академичните умения, компетенции и впоследствие, вярвам, успехи на обучаваните ни„.