Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Първи народен събор „Хайдушка песен”

Днес на връх „Соколовец“ над с. Бойковец, община Етрополе се проведе първият народен събор „Хайдушка песен”. Високо в балкана се събраха много хора, любители на музикалното и певческото изкуство и на красивата природа на този край. Официални гости на събитието бяха кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, кметския наместник на с. Бойковец Таня Георгиева, Галя Дикова, директор на Исторически музей – Етрополе, народният представител Марин Маринов, общински съветници и служители на общинска администрация.

Най-напред бе отслужена от отец Огнян традиционната панихида пред паметника на загинал неизвестен боец от Ботевата чета и със скланяне на глави в минута мълчание бе почетена паметта на героя. Венци и цветя поднесоха кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, Марин Маринов и представителите на Организационния комитет на събора в лицето на Лилко Георгиев – председател на Ловно-рибарска дружинка село Бойковец, Нина Иванова – председател на Народно читалище „Григор Гошев“, село Бойковец, Таня Георгиева – кметски наместник на село Бойковец и Любомир Николов – журналист и писател.

В същинската част на Първият народен събор „Хайдушка песен” участие взеха 11 състави и индивидуални изпълнители от Етрополе, Варна, Сливен, Червен бряг и други градове на страната. Компетентно жури с председател актьора Стойко Пеев и членове д-р Ангел Добрев – член на Съюза на българските композитори, музикантът и композиторът Асен Масларски от БНР и художникът Валери Александров – Валекс – председател на секция „Карикатура” към СБХ оценяваха участниците в три категории: за изпълнение, за сценично поведение и за облекло.

Водещи на събитието бяха Моника Китанова и Росен Мирчев от БНР.

Приветствия към участници и гости отправи кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, който ги поздрави за добрата организация и им пожела да превърнат този красив събор в традиция.

От Соколовец да видиш планините Витоша и Рила, могат да го направят само етрополци! Популяризирайте дейността си и превърнете „Хайдушка песен” в традиция“, заяви още той.

Преди музикалните изпълнения гостите чуха поетичен рецитал посветен на Христо Ботев и четниците от деца от село Бойковец, ученици в СУ „Христо Ясенов“,  с ръководител Марина Генова. Първа в певческия конкурс се представи Мъжката вокална група „Ветерани“ с ръководител Илия Радев при НЧ „Тодор Пеев-1871“, гр. Етрополе. Други местни представители бяха Женската вокална група „Димана“ с ръководител Николета Христова, Кристина Иванова и Веселин Павлов.

„Трудно е да се оценяват равностойни изпълнители, но такава ни е работата“, заяви председателят на журито Стойко Пеев, който връчи наградите на победителите – купи, грамоти и парична награда. Безапелационен победител в категорията за изпълнители стана младата изпълнителка от Варна Теодора Славова. На второ място след нея се наредиха  Женската вокална група „Димана“ от Етрополе и Бисер Борисов от с. Горник, общ. Червен бряг. Две трети места бяха присъдени на етрополци – Мъжката вокална група „Ветерани“ и Веселин Павлов.

Първа на града за оркестър бе присъдена на единствения участник в тази категория оркестър „Тракийски извор“, който добре се погрижи за настроението на всички и извън конкурсната програма. Първа награда за народна носия отиде при Кристина Иванова, а на второ място е Илия Радев. За сценично поведение на първо място бе класиран Томас Цакирис от Варна, а втори се наредиха дует „Славейче“ от с. Горник.

Организационния комитет връчи отличия и на хората, без чиято щедрост това събитие нямаше да се случи. Хрисувула за особен принос в организацията на събора получиха кметът инж. Владимир Александров, Марин Маринов, изпълнителният директор на „Елаците-Мед“ инж. Драгомир Драганов, изпълнителният директор на „Етропал“ АД Любомир Колчев.

Аз съм изключително радостен, че тук се популяризира българщината. Благодаря на организаторите, че успяха да се справят в това доста трудно време и то единствено в интерес на хората от общината и за тяхното благоденствие“, заяви още кметът инж. Владимир Александров.

Всички си пожелаха догодина това събитие да се проведе отново в още по-голям мащаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *