Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Даниил Видински е новият патриарх на България

Българската православна църква (БПЦ) избра четвъртия си духовен глава от възстановяването на патриаршията насам. Това е Даниил Видински, който получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий – 66 гласа, 3 са недействителните бюлетини. Изборът на нов духовен баща се наложи, след като патриарх Неофит почина на 78-годишна възраст на 13 март. 

Точно преди десет дни Светият синод избра тримата митрополити, които имаха право да участват в процедурата – Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Данниил Видински беше избран за предстоятел на Българската православна църква на втори тур. Избирането му беше обявено официално от Старозагорския митрополит Киприан, който е и говорител на Светия синод.

Ето какви бяха и резултатите от първото гласуване на делегатите:

– 64 гласа за врачанския митрополит Григорий.

– 51 гласа за видинския митрополит Даниил.

– 19 гласа за Ловчанския митрополит Гавриил Ловчански, който отпада на първия тур.

Недействителните бюлетини бяха 4.

На патриаршеския събор присъстваха 138 делегати, въпреки че вчера се регистрираха 140. Патриаршеският избирателен църковен събор започна с неделна литургия в Синодалния параклис, отслужена от архимандрит Евтимий – духовен надзорник на Софийска епархия. След проверка на присъстващите делегати, наместник-председателят на Светия Синод Врачанският митрополит Григорий поведе участниците в Събора към Българската академия на науките, където се проведе официалното откриване на Събора: „Обявявам 4-тия Патриаршески избирателен църковен събор за открит“.

Патриаршеският избирателен църковен събор беше официално открит в Академичната зала на Българската академия на науките. Гласуването се проведе в Синодалната палата. Изборът бе таен и продължи 3 часа. Според устава на БПЦ за избран за патриарх се приема „този, който получи две трети от всичките 140 души“, обясни в началото на гласуването митрополит Киприан – говорител на Светия Синод.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *