Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Сребърен медал за Ванеса Петкова от ППМГ в Националното състезание за ключови компетентности по природни науки

В периода 28-30 юни 2024 г. в Езикова гимназия „Пейо Яворов“ – гр. Силистра се проведе XVI Национално състезание за ключови компетентности по природни науки. Темата на състезанието за тази учебната 2023/2024 година беше „Природните науки и медицината“. Учениците решаваха теоретични задачи и провеждаха експерименти от областта на медицината и човешкото тяло, основани на компетентности по химия, биология, физика, и математически изчисления. Те заедно измерваха, смятаха, и работеха с формули, дори се налагаше и сами да съставят.

Всяка нула е от значение при представянето. Всеки термин да тежи на мястото си. Всичко в работата е въпрос на търсене и мислене, което се развива с екипна работа и отборен дух. Това става ясно в диалога с журито, което задаваше въпроси за стъпките, чрез които учениците са стигнали до отговорите. Знаете ли как да измерите правилно кръвното налягане и пулс? И ако ги измерите, знаете ли какви изводи да направите за човека? Още по-сложни бяха някои от задачите пред състезателите, защото трябваше да измерят пулс с пясъчен часовник, както са го правили през Средновековието. Да определят честотата на сърдечния пулс по кардиограма. Да направят изводи за мощността на сърцето. Да съобразят и отговорят защо налягането на китката не е толкова точно, колкото това на лакътя. Да съобразят и заключат- това беше водещото при отговорите и представянето на отборите.

Състезанието тържествено бе открито в Драматичен театър „Сава Доброплодни“ – гр. Силистра от зам.-кмета на община Силистра и г-жа Велислава Панджерова – главен експерт по природни науки в МОН. Присъстваха ученици и учители от всички области на цялата страна.

От ППМГ ”Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – Ботевград участие взеха учениците Ванеса Петкова – IX в клас и Янита Йорданова – IX б клас и техния ръководител г-н Тодор Василев, старши учител по химия и физика.

В надпреварата участваха 60 ученици. Те бяха тържествено разделени на случаен жребий в деня на откриването на състезанието на 10 отбори по 6 участници от различни училища и селища в страната.

През първия ден в рамките на 90 минути състезателите, разделени в техните отбори, решаваха екипно 4 теоретични задачи по темата на състезанието свързани с природните науки – химия, физика и биология и подготвяха представянето на резултатите. След това публично представиха решенията пред комисията и публиката. Решението на всяка задача се даваше от различен състезател.

През втория ден в рамките на 150 минути дадоха решение на 2 експериментални задачи и подготвяха представянето на резултатите. По двама състезатели от отборите, които не са представяли резултати в първия ден, защитиха публично решенията на практическите задачи.

Журито отчиташе последователността в решаването на задачите, ключовите компетентността при представяне на отговорите, екипната работа, точност в измерванията и създаването на интерес към съответния въпрос.

Призови места за ППМГ ”Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – Ботевград в Националното състезание взеха Ванеса Петкова и отборът й, който се класира на второ място със сребърени медали, а отборът на Янита Йорданова зае четвърто място.

Ръководството на училището и всички учители благодарят на учениците за отличното и сериозно представяне в това нелеко състезание в името на гимназията. Отправят поздравления за достойното участие със знанията и уменията.

Източник: ppmg-botevgrad.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *