Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Младежки духов оркестър – Ботевград и мажоретен състав при НЧ „Христо Ботев“ участваха на традиционен фестивал във Франция

Фестивалът на Гаянт (Fêtes de Gayant) е основният фестивал на град Дуе, Франция, привличащ множество туристи от цял ​​свят. Той включва парад на гигантите Gayant, придружен от множество фойерверки и анимации. Това събитие привлича повече от 70 000 души, които идват да се насладят на богата програма и невероятна атмосфера. За около десетина дни в града се предлагат различни събития като улични представления, концерти, игри, маскаради и т.н.

В тазгодишното издание на празненството във Дуе се включи и град Ботевград, представляващ България. Ботевградският младежки духов оркестър с диригент Константин Гайдарски заедно с мажоретния състав при НЧ „Христо Ботев 1884“ – Ботевград с ръководители Иванка Савова и Стела Бенчева участваха в колоритния парад на гигантите, който се проведе на 7 юли. Шествието, състоящо се от десетки хиляди хора и 800 участници (художници, доброволци, музиканти и др.), е гвоздеят на тези вековни народни и традиционни празници.

Gayant е процесионен гигант, който символизира град Дуе. Той се пренася през града за три дни всяка година в началото на юли като част от едноименен фестивал заедно със своята „съпруга“, Мари Кагенон, и трите им „деца“, Жако, Фийон и Бинбин. Семейството пристига в камбанарията в Дуе в последната неделя на фестивала, чиято кулминация е Le Grand Cortège (Голямото шествие) следобед.

Снимки: Jeremy Noblecourt; EuroFanfare – Артистична агенция Ален Бланшар 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *