Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Първите фотоволтаици вече са налице и в Ботевград

Вчера, 31 юли, в община Ботевград бяха монтирани първите два соларни панела на блок 14 и 15 в ж.к. „Саранск“. Общо 6 домакинства ще се възползват от това да са част от проекта „Sunrise“ Prosummer solar energy, по който съвместно работят Община Ботевград и „Хабитат България“.

Попитахме Ася Добруджелиева  – мениджър проекти в „Хабитат България“ да ни разкаже малко повече относно проекта „Sunrise“: 

 „Тук в Ботевград, специално в блоковете 14 и 15 в ж.к „Саранск“ , „Хабитат България“ е работил и преди. Знаем, че разходите за електроенергия са високи и се надяваме по този начин да помогнем, макар и само на 6 домакинства. Искаме да покажем, че това е едно решение за намаляване на енергийната бедност и силно се надяваме да направим и промяна в законодателството, за да може този тип подпомагане на домакинствата да стане мярка, която държавата да финансира по различни програми, които предстои да се изпълняват.“

Освен община Ботевград, и община Дупница ще имат предоставената възможност да се инсталират 6 фотоволтаика.

В момента проектът е във фаза инсталиране на балконски фотоволтаици, което стартира в края на 2022 година. Тя се изпълнява от консорциум, от организации от различни държави. От България са „Хабитат България“, също така представители на Литва, Северна Македония и Германия, която е лидер в този проект. Неговата цел е да промотира въвеждането на така наречените балконски фотоволтаици в България.

Самите фотоволтаици представляват един или два слънчеви панела, които се инсталират на балкон на многофамилна жилищна сграда и започват да генерират електричество за домакинството с директно включване към контакт, изкаран на балкона.

Максимумът на мощността е до 800 вата по изискване. Стойките, които се използват за инсталирането също са сертифицирани и изчислени да поемат този товар. Един такъв панел тежи около 25 килограма, като теглото е съобразено и с товароносимостта на балконските парапети, която е 50 килограма на линеен метър. Монтажът на един такъв соларен панел отнема около 1-2 часа.

Интервюираната Ася Добруджелиева ни сподели и за ситуацията с фотоволтаичната инсталация в Германия. Там има над 1 млн. домакинства с монтирани съоръжения, които се субсидират от държавата. 

 „В Германия няма никаква опасност от инсталирането на този вид съоръжения и няма нито един регистриран инцидент от каквото и да е естество. Соларният панел има микроинвертор, който превръща правия ток в променлив и това е „умното” съоръжение, което защитава и предпазва от каквито и да е инциденти. Ако спре тока в битовата мрежа в жилището, инверторът също спира. Няма никаква опасност от експлоатацията на слънчевите уреди, но трябва да се спазва ограничението да не са повече от 800 вата, тоест не повече от 2 соларни панела с мощност 400 вата и включване в стационарен контакт на балкона за по-голяма сигурност.“

Сред нас присъстваха и представители от Германско дружество за слънчева енегрия, която е неправителствена организация, обединяваща над 3 600 електро експерти, които се занимават със фотоволтаични инсталации и всъщност те бяха там, за да покажат един демонстрационен монтаж на такава инсталация.

Към схемата ще се създаде втора такава, която е свързана с използваните горива в транспорта и отоплението за бита, което ще доведе от една страна до увеличаване на цените, но и осигуряване на средства в Социалния фонд, който би могъл да финансира подобна мярка.

Финансирането за тези уреди е от проекта „ Европейска инициатива на климата“, а финансиращата организция е от Министерството на околната среда и ядрената енергия на Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *