Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Врачежани са твърдо против изграждането на ветроенергиен парк в землището на селото

На 13 август 2024 г. се проведе информационна среща в зала „Ботевград“ относно инвестиционното предложение за изграждане на „Ветроенергиен парк (ВЕП) – Ботевград“ в близост до село Врачеш. Среща, организирана от инвестиционния инициатор „ГИР КОНСУЛТИНГ“ ЕООД, не премина по очаквания начин. На нея присъстваха жители на село Врачеш, на Ботевград, кметът на Община Ботевград, кметът на село Врачеш, представители на дружеството, както и общински съветници.

Предисторията на тази информационна среща започва на 6 юни 2024 г., когато от „ГИР КОНСУЛТИНГ“ ЕООД изпращат в общинската администрация заявление с приложени задания за изработване на специализиран Подробен устройствен план – План за застрояване и Подробен устройствен план – Парцеларен план. На сесията на Общински съвет – Ботевград през месец юни е взето решение да се произнесе Общински експертен съвет по устройство на територията /ОЕСУТ/ по направеното искане. ОЕСУТ е приел постъпилите задания и оттам се внася наново предложението за приемане на заданията за изработването на ПУП-ПЗ и ПУП-ПП в местния парламент, като на юлската редовна сесия се решава почти единодушно провеждането на информационна среща с населението в село Врачеш преди приемането на докладната записка. Такава среща се състоя на 8-ми август 2024 г. в читалището на селото.

От инвестиционното дружество поканиха населението в зала „Ботевград“ в сградата на Общинската администрация на среща, на която жители на Врачеш и на Ботевград непрестанно изразяваха своето несъгласие с това инвестиционно намерение, поради което срещата не бе толкова с информационен характер. Добрият тон и нормалните разговори отсъстваха по време на мероприятието. „Не сте длъжни да вярвате, много хубаво е, че се съмнявате, но нека се изслушваме и да зададем нашите разумни и аргументирани въпроси.“, помоли на няколко пъти кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов.

В самото начало ръководителят на проекта Валери Венков се представи пред присъстващите. Той има 30-годишен опит с консултантската дейност в сферата на финансиране и на енергийни проекти. „Както знаете, Европейският съюз „притиска“ всички държави-членки да създадат т.нар. декарбонизация и да се премине към, колкото се може повече, възобновяема енергия, за да можем да запазим природата, колкото е възможно.“, каза той. Г-н Венков обясни накратко процедурата, която би следвала оттук нататък, ако бъдат одобрени заданията за изработване на ПУП-ПП и ПУП-ПЗ.

Малко по-късно, той информира за параметрите на инвестиционния проект, който е на обща стойност от половин милиард лева. Предвижда се изграждането на 30 ветрогенераторни перки на височина от 120 метра, като се предвижда да бъдат обезлесени 48 дка. Недоволството на присъстващите беше основно от изсичането на дърветата в споменатата площ, което би навредило на здравето на живущите, както и на растенията, и на животните. Имаше опасения с въпрос: „Дали ще бъдат отсечени дървета във вододайна зона?“, който не получи отговор.

Отговаряйки на отправени няколко въпроса по отношение на ефекта върху флората и фауната в тази зона и прилежащите такива, Валери Венков поясни, че от дружеството създават само проектно предложение, чийто цикъл е поне 2-3 години. „Еколозите са тези, които ще обследват и ще одобрят или няма да одобрят съответния проект по отношение на защитените зони и защитените територии. Птиците вървят по определени маршрути и, ако някоя от перките, които ние искаме да разположим, попада в пътя на такива птици, те просто няма да ни разрешат да можем да процедираме каквото и да било. Колкото и да не вярваме на нашите държавни институции, все пак ние живеем в тази държава и по един или друг начин трябва да се съобразяваме с нашите закони.“, заяви Венков.

Имаше и интерес сред присъстващите коя всъщност е фирмата, която стои зад този проект, защо фирмата е с капитал от 2 лева и какъв опит има фирмата, сменила дейността си през месец април. Според г-н Венков зад проектното дружеството „ГИР КОНСУЛТ“ ЕООД стоят финансови институции, европейски финансови фондове, като при развитие на проекта ще бъде обявен публично и самия инвеститор.

На срещата присъстваше Мирослав Кръстанов, който е доцент в Геологическия институт в Българската академия на науките (БАН). Г-н Кръстанов посочи редица проблеми, които биха се породили след изграждане на този ветроенергиен парк – поставянето на ветрогенератори на залесени била, засягане на вододайната зона и увеличаване на повърхностния отток на подземните води, засягане на водохващанията на Врачешкия манастир, образуване на кално-каменни потоци от засилените повърхностни оттичания на засегнатите подземни води, спирането на чистия приток на въздух от връх Мургаш към населените места и образуване на свлачища от податливия материал, които могат да засегнат реките.

„Свидетел съм на опити от 2000-та година насам на български, на чуждестранни фирми да монтират ветрогенератори. Имаше тестови установки, нито една не издържа на атмосферните условия. Може би тогава технологията не е било достатъчно добре развита. Знам косвено, поради това, какви са причините. Аз също не смятам, поне ако технологията не се е усъвършенствала толкова, че тези опити ще бъдат технологично издържани и успешни, защото има разнопосочни ветрове, има силно обледеняване, измества се баланса и перките падат. Аз съм свидетел на няколко паднали тестови установки, които не изкарваха и една зима, но те не са били в землището на село Врачеш, а на територията на село Бухово, примерно казано. Аз съм силно притеснен и, естествено, че ме интересува вододайната зона, гората и т.н.. Неслучайно ще задам въпроса: „Какви са директните и индиректните ползи за община Ботевград или село Врачеш.“, каза кметът Иван Гавалюгов. „Това може и да не се реализира по ред причини“, добави градоначалникът.

Кметът Гавалюгов информира още, че ако бъде даден старт на тази процедура с одобрение на заданията, се предвиждат поне две обществени обсъждания, на които с конкретика ще се представи проекта и резултати от обследвания.

По време на цялата среща се зададоха въпроси, които към настоящия момент не могат да получат конкретен или какъвто и да е отговор, тъй като все още не са стартирали процеси по обследване, проектиране и т.н.

Врачежани и всички присъстващи продължиха да споделят своето негативно становище от това инвестиционно намерение, като през цялото време напрежението бе повдигнато и на моменти ескалираше. Те подкрепят вариант, в който всеки да има лична полза от зелената енергия със „соларни панели на покривите, а не със соларни и ветроенергийни паркове“.

Общинският съветник Петя Кочкова също изрази притеснението си. „Не е задължително да бъда специалист, за да взема такова решение и да се обиждаме кой повече или по-малко знае. Ботевград и околностите са разположени в подножието на Стара планина. Достатъчно е да се види географското положение на Ботевград, за да се прецени, че то не съответства на тези съоръжения, които са подходящи за Дунавската равнива, за Горнотракийската низина и за такива географски обекти.“, каза г-жа Кочкова, като добави, че „стартирали се едно нещо, то винаги ще завърши с добър край и ще бъде виновен Общинският съвет“.

На срещата присъстваха и монахини от врачешкия манастир „Св. Четирдесет мъченици“, на които накрая им бе дадена думата. „Знам какво произведоха перките на Мургаш в манастира. Ние не можехме да спим. Това значи, че може би ще ни прогоните. Реките около манастира са абсолютно сухи. Едната р. Чешковица отива за Ботевград, коритото е абсолютно сухо от два месеца, а другата река пресъхва в момента. Доц. Кръстанов спомена много добре за вододайната зона.“, каза една от монахините на Светата обител и накрая завършиха: „Ние не даваме благословение за това начинание.“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *