Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Стартира изграждането на велоалеята между Ботевград и село Врачеш

От няколко дни тече реализирането на Етап I от изграждането на велоалея за споделено велосипедно и пешеходно движение, свързваща Ботевград със село Врачеш. В този етап велоалеята ще се простира от табелата на Ботевград (км 195+190 по километража на път I-1) и до чешмата на пътя за селото (км 196+577 по километража на път I-1).

Строителните работи се извършват от софийската фирма „БГНОВА“ АД, която бе класирана на първо място в обществената поръчка, касаеща изграждането на велоалеята. Ценовото предложение на фирмата бе 638 675,54 лева (без ДДС).

Велоалеята ще е с габарит от 2.5 м и два банкета по 0.50 м. За ограничаване на алеята са предвидени нови бетонни пътни ивици. При входовете и кръстовищата съгласно Наредбата за изграждане на общодостъпна среда, бордюрите се понижават на ниво. Също така според наредбата и общоприетите изисквания за достъпност на хората с увреждания паралелно с понижението на бордюрите се скосяват и тротоарите, като се поставят ивици с тактилни плочи. Предвижданата дължина на участъка от велоалеята е 1345 метра.

Финансирането за изгрждането на велоалеята за споделено велосипедно и пешеходно движение между града и селото е чрез Механизма за възстановяване и устойчивост по процедура „Екологосъобразна мобилност“ в партньорство с общините Петрич и Сандански. Община Ботевград бе одобрена да ѝ бъдат отпуснати около 900 хил. лева за реализацията на пъривя етап от велоалеята – проект, с който бе кандидат по тази процедура.

Срокът за изпълнение на дейностите по обществената поръчка е не по-малко от 180 дни и не повече от 240 календарни дни, но не по-късно от крайната дата за изпълнение на проект „Изпълнение на интегрирани мерки за устойчива градска мобилност на територията на Петрич, Сандански и Ботевград“.

Както и преди сме информирали, във втория етап от изграждането на велоалеята ще бъде построен мост над река Бебреш и ще бъде направена връзка с ул. „Христо Ботев“ във Врачеш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *