Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

В село Бойковец бе отслужена литургия по случай Успение Богородично

По случай един от най-светлите християнски празници – Голяма Богородица в параклис „Пр. Св. Богородица“, в село Бойковец, община Етрополе, се проведоха тържествена литургия от отец Борис и традиционен курбан за здраве. Събитието събра жители и гости от околността, които дойдоха, за да отбележат празника.

Централно място в празничните мероприятия заемаше приготвянето на курбана, който се готвеше в двора на параклиса от майстор готвачите Петко Петков, Иван Петров и Йордан Христов. Местните жители също допринесоха с усилията си и с дарения за успешното провеждане на празника.

Заместник-кметовете на община Етрополе Катя Симеонова и Ивайло Георгиев бяха гости на събитието. Те присъстваха на водосвета за здраве отслужен от отец Борис, след което отделиха време за разговори с гостите на събитието.

След официалната част, събралите се хора имаха възможност да се насладят на вкусната чорба, да се повеселят и да обменят истории и спомени от миналото.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.

На този ден се правят родови срещи – с курбан за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *