Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът Гавалюгов за ветрогенераторите: Общината няма да направи нищо, което гражданите масово не искат

По време на петъчния брифинг с местните медии на 16 август кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов направи коментар след информационната среща между населението и проектантското дружество относно инвестицията за изграждането на Ветроенергиен парк – Ботевград в района на село Врачеш.

Ще започна с най-важното, което аз им го казах и на срещата, че нищо няма да се направи, което хората не искат. Дали не са убедени, дали не смятат, че е вредно, могат да бъдат сигурни, че нито аз, нито общинските съветници ще гласуват нещо, за което има масова съпротива. Това е първото и, може би, основното нещо, така че в тази връзка могат да са спокойни, че общината няма да предприеме нищо в тази посока.„, започна в своето изказване кметът.

Според него жалкото на срещата е била лошата комуникация, което е предизвикало липсата на повече логични и разумни въпроси, чиито отговори вълнуваха жителите на Врачеш и не само.

На брифинга кметът на Община Ботевград визуализира пред представителите на медиите няколко имота на връх „Мургаш“, които са преотредени от години за „електроенергийно производство“, чрез общодостъпната онлайн кадастралната карта на Кадастрално-административната информационна система (КАИС), поддържана от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той подчерта, че билото, наред с тези имоти, не се намира в община Ботевград, а само една част от скатовете се намират в землището на село Врачеш. Билото на планината се разделя между Софийска област (община Елин Пелин) и Столична община (район „Кремиковци“).

Ветрогенератори е вероятно да има без изобщо някой да пита Община Ботевград или жителите на община Ботевград, или жителите на село Врачеш. Защо няма към момента, защо търсят, дали да са разшири този проект, дали тези инвеститори, които ние все още не знаем кои са, търсят алтернативи на съществуващите преотредени имоти за енергопроизводство и по тази причина да са насочили към землището на село Врачеш, община Ботевград„, каза Гавалюгов и продължи: „Дали е добра инвестиция, дали е полезно за общината или не, даже няма и да коментирам в случая. Важното е, че хората не го искат. Защо не го искат, всеки си има своите притеснения и опасения. Лошото и притеснително за мен е, че не се търси достатъчно информация или се търси едностранчиво информация.

Градоначалникът сподели, че не е доволен от начина, по който проектантската фирма са структурирали и презентирали проекта. Той отбеляза без да критикува липсата на визуализация, която отбелязаха и присъстващите на срещата, тъй като в зала „Ботевград“ е имало пълна възможност за презентиране. „Длъжни сме като общинска администрация и като Община да сведем до знанието на населението, което и направихме, за проявен интерес и евентуални намерения за реализиране на такава инвестиция на територията на община Ботевград.„, подчерта кметът.

Няколко пъти спомена, че няма гаранция в това да не се реализира подобен проект, ако е извън територията на община Ботевград, а в този случай опасенията и посочените вреди от страна на жителите на село Врачеш не означава, че няма да се сбъднат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *