Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Стартира ремонтът на водопроводната мрежа в село Врачеш

Ще бъде подменена над 18 хил. метра ВиК инфраструктура

От началото на тази седмица текат ремонтни дейности по най-големия проект в село Врачеш – реконструкция и доизграждане на ВиК инфраструктура. 5 949 082,70 лева без ДДС е стойността на инвестицията. Подмяната на водопровода започна от западната част на селото.

Припомняме, че това бе един от шестте общински проекта, включени в Приложение № 3 към чл. 107, ал. 13 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Все още се очаква сключването на споразумение между Община Ботевград и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за предоставяне на финансова подкрепа по Инвестиционната програма за общински проекти за този ремонт.

Фирма „ЛКС“ ООД, регистрирана в гр. Мездра, е класираната на първо място сред четиримата участници в съответната обществена поръчка за избор на изпълнител за този проект от оценителната комисия. Ценовото предложение на „ЛКС“ бе 5 947 757,58 лева без включен ДДС. За реализацията на предвидените работи ще бъде нает и подизпълнител.

В село Врачеш водопроводната мрежа е с обща дължина от 25 152,33 метра. При направеното проучване и оглед на място са установени значителни експлоатационни проблеми на водоснабдителната мрежа във високата и ниската зона на селото. Част от тях са: често възникване на аварии в амортизираната мрежа, липса на пожарни хидранти, липса на контрол на налягането със специализирана арматура в следствие липсата на отделни зони и други.

Ремонтните работи във Врачеш предвиждат подмяната на съществуващите водопроводи от АЦ и стоманени тръби с нови, изцяло съобразени с актуалните размери на уличния профил. След завършване на строителството, всички пешеходни пътеки, бордюри, тротоари, пътища, улици, стени, огради и др. засегнати или разрушени от изпълнителя по време на работата му, следва да бъдат възстановени до първоначалното им състояние, а в случай на пропадания след възстановяването, компрометираният участък се възстановява за сметка на фирмата изпълнител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *