Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Извършват разкопки в крепостта „Боровец“ за 16-та поредна година

За 16 -та поредна година продължават археологическите проучвания на Антична и Късноантична крепост Боровец край с. Разлив. Вече няколко години подред финансирането е осигурено от Министерство на културата по Договор с Исторически музей – Правец.

Ръководители на проучванията са Михаела Занева и Татяна Борисова. Консултант е проф. д-р Венцислав Динчев от НАИМ-БАН. Участват и археолози от Правец и Пловдив.

Работата продължава в Югозападния сектор, където има разкрити повече сгради.

„Началото, както винаги, беше много трудно. Разчистване и изкореняване на храсти и дървета, голяма денивелация, адска горещина, работи се много трудно. Свършихме добра работа за две седмици. Довършихме разчистването на стената, градена от камъни на хоросан с посока изток – запад, укрепваща склона. Вече смятаме, че вероятно се касае за втора крепостна стена, отстояща на разстояние от досега проучваната. Може би е по-ранна, защото върху нея са изграждани по-късни структури. Към нея води стълбище, изсечено в скалите. Разчистихме още една следваща голяма сграда 19. Строена е от ломени камъни със спойка от кал. Като правило отстои на около 1,5 м разстояние от крепостната стена и е от V-VI в. Вероятно е построена върху по-ранна структура от III в. Продължаваме разчистването на крепостната стена в западна посока. Разкрихме ъгъл на вероятно следваща сграда или останки от някакво съоръжение. Предстои да изясним какви функции има. Вероятно тук има още един вход. Независимо от големите горещини продължаваме проучванията и скоро ще разберем. Имаме хъс и много очаквания. Археологията е трудна наука, но пък затова е много интересна. Откриваш древни култури, проучваш как са живели нашите предци през Античността.“, споделят от Исторически музей – Правец.

Източник: Фейсбук страница на Исторически музей – Правец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *