Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Фолклорният събор на „Боженишки Урвич“ се състоя за поредна година

„Убеден съм, че изпълненията на всички самодейни състави и градуса на настроение, ще бъдат на нужното ниво. Искам да благодаря на всички самодейци и участници в този събор, че са отделили от личното си време, за да ни покажат красотата на българския фолклор“. Това каза кметът на община Ботевград, Иван Гавалюгов, откривайки традиционния фолклорен събор на село Боженица днес в местността „Урвишка поляна“. Гавалюгов изрази увереност, че на този празник, присъстват и по-възрастни, и по-малки. „Може би някои от тях за първи път ще се запознаят с българския фолклор и съм убеден, че това ще остане спомен за цял живот и ще продължат след нас традицията още дълги години“, добави кметът и пожела много добро настроение на присъстващите. Той изрази надежда, че следващата година ще има още по-голямо представителство на фолклорните групи.

По традиция участие в събора взеха самодейни състави от читалищата в Ботевград, Врачеш, Литаково, Скравена, Трудовец, Новачене и др. Всички те демонстрираха красотата и самобитността на българския фолклор. В програмата участие взе Общински духов оркестър – Ботевград, с диригент Иванка Савова.

Специален гост в програмата бе народната певица Ивелина Росенова, която е изпълнителката и финалистка в телевизионните предавания „България търси талант“ и „Гласът на България“.

Водосвет за здраве и благоденствие на гражданите отслужи Отец Алекси. Община Ботевград бе подготвила празничен курбан, който бе осветен и раздаден на гостите на събора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *