Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Етрополе съвместно с Областна дирекция по безопасност на храните проведе среща с животновъдите в района

По искане на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) се проведе съвместна среща с животновъдите от общината, собственици на Едрокопитни животни (коне и крави). Срещата се води от заместник-кметът на Община Етрополе Ивайло Георгиев. Поводът за нея бяха зачестилите сигнали за безстопанствени животни. Основният проблем с безстопанствените животни е, че те навлизат в чужди територии, липсват пастири, които да пазят животните, а поставените електропастири се прекъсват умишлено. Целта на проведената среща беше да се намери рационално решение и общ език. В продължение на двучасовия дебат между присъстващите, местното управление и ОДБХ се стигна до извода, че както от морална, така и от законова гледна точка е редно животновъдите да се грижат както за животните си, така и за опазването на земеделската собственост. 

Стриктно ще се следи за спазването на Закона за ветеринарномедицинска дейност, Закона за опазване на селскостопанско имущество, Наредба №15 за регистрация и отглеждане на селскостопански животни в община Етрополе и Наредба №1 за обществения ред  в община Етрополе.

С цел постигане на партньорство и спазване на реда, чрез защита на гражданските интереси, заместник-кметът на община Етрополе Ивайло Георгиев сподели, че каквото зависи от Общината ще бъде направено за да има превенция.

На срещата присъстваха д-р Иванка Кузманова – директор на областна дирекция по безопасност на храните София област, д-р Костов – началник отдел здравеопазване на животните към областната дирекция д-р Павлин Павлов областен инспектор при ОДБХ-София област, Ст. инсп. Георги Георгиев –  РУ – Етрополе и инж. Иван Иванов – директор ДГС Етрополе. Присъстваха също кметовете на кметствата от общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *