Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

От 7 октомври започва акция на Пътна полиция

От днес, 7 октомври, до края на седмицата ще се проведе координирана полицейска операция на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция ROADPOL. Обект на проверка ще бъде спазването на забраните за използване на мобилен телефон при управление на ИЕПС и МПС без устройство, използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в МПС, на защитни каски от водачите и пътниците на мотоциклети, на обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите.

Спокойна към момента е пътнотранспортната обстановка на обслужваната територия, като леко задръстване се наблюдава след 17 часа в района на тунел „Топли дол“ на автомагистрала „Хемус“ в посока София, посочи гл. инсп. Владислав Павликянов. Той припомни, че от 30 септември е въведена временна организация на движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ поради извършването на ремонтно-възстановителни работи.

За облекчаване на трафика съвместно с АПИ е изготвена заповед, съгласно която в петъчните дни за времето от 12 до 20 часа, а в съботните от 8 до 16 часа, в посока Варна МПС над 12 тона се отклоняват при пътен възел „Витинска река“ по път 1-1 и се включват обратно при пътен възел „Ботевград“, след което при пътен възел „Правец“ се отклоняват по път 1-3 и се връщат на магистралата при пътен възел „Осиковска Лакавица“.

В неделните дни, за времето от 14 до 20 часа, в посока София МПС над 12 тона се отклоняват при пътен възел „Осиковска Лакавица“ по път 1-3 и се връщат на магистралата при пътен възел „Правец“, след което при пътен възел „Ботевград“ се отклоняват по път 2-17 и път 1-1 и се връщат на магистралата при пътен възел „Витинска река“.

В тази връзка е създадена нужната организация, като са осигурени допълнителни линейни екипи на Пътна полиция, които ще следят за водачи, които шофират рисково и създават опасност за останалите участници в движението. Полицейски екипи има и непосредствено преди ремонтиращите се тунели, които в случай на ПТП или друга необходимост ще регулират и подпомагат движението. Апелът към водачите е по възможност да използват алтернативни маршрути.

На следващо място началникът на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция посочи, че от направения анализ на пътнотранспортните произшествия със загинали трима пешеходци и един велосипедист от началото на годината се установява, че всички са възникнали в тъмната част на денонощието. В тази връзка той даде и следните препоръки: дрехите на пешеходците да са в светъл цвят, а тези на децата със светлоотразители; да се пресича само на пешеходни пътеки и регламентирани участъци; да не се прескачат заграждения и да не се навлиза внезапно на пътното платно.

Главен инспектор Павликянов оповести и данни за пътния травматизъм,  резултатите от контролната дейност на полицейските екипи и административно обслужените граждани през периода 27 септември – 3 октомври.

През предходната седмица са възникнали общо 32 ПТП, 4 от които тежки. Пострадали са трима души, а един е загинал.

Проверени са общо 3259 МПС и 4230 лица. Съставени са 164 акта и 1358 фиша. С положителни проби за употреба на алкохол са установени общо 11 водачи, шестима от които с концентрация над 1.2 на хиляда. Шестима водачи са засечени да управляват след употреба на наркотични вещества.

През периода са заснети 4874 нарушения на скоростните режими и са издадени 1864 електронни фиша. За тези дни общо постъпилата сума от платени електронни фишове е 190 200 лева.

697 са регистрираните в сектора МПС, от които 241 с първоначална регистрация, 359 с промяна на регистрацията, а на 93 е прекратена регистрацията. Издадени са 274 свидетелства за управление на МПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *