Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Етрополе беше домакин на III Национално шахматно турне

В Етрополе се проведе III Национално шахматно турне „Асеневци“ под патронажа на инж. Владимир Александров, кмет на Община Етрополе и със съдействието на „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед“ и Клуб „Спорт и здраве“.

Началото беше дадено от кметът инж. Владимир Александров като приветства присъстващите с думите:

„Искам да ви споделя, че току що вие бихте рекорда в България и най-вече рекорда на национален клуб по шахмат „Асеневци“ за най-масово присъствие на шахматни игри за деца, който се организира за трета година. За всички участници, които се запалят по играта, ще бъдат раздадени ваучери, чрез които ще можете да участвате в националния турнир по шахмат“.

Събитието се организира от три години и са проведени над 100 събития, но за първи път има толкова засилен интерес от децата. В спортна зала „Чавдар“ се бяха събрали над 740 души, които проявиха интерес към играта. Турнето преминава през 30 града из цяла България и се организира от Шахматен клуб „Асеневци“, като каузата на проекта е да популяризира шахмата и да даде възможност всеки желаещ да тренира безплатно.

Специален гост на събитието беше многократният шампион на България и професионален треньор – Деян Нинов. Той благодари на ръководството на Община Етрополе за съдействието и бързата и добра организация по провеждането на турнира и заяви:

„Аз съм доказателство, че мечтите се сбъдват. Като малък мечтаех да стана шахматист и ето ме сега съм пред вас и ще ви науча да играете шах. Благодаря ви, че приехте присърце нашата кауза да популяризираме шаха и да дадем възможността на всяко дете абсолютно безплатно да се докосне до играта“ и поднесе почетно отличие на кмета инж. Владимир Александров, за цялостно развитие и популяризиране на шаха в България.

Даян Нинов разказа на участниците легендата за шахмата и ги запозна с правилата на играта.

Атрактивни игри и индивидуални състезания с въпроси поставиха на изпитание бързината, концентрацията, креативността на участниците. Победителите получиха награди – шахматни комплекти, раници, литература, тениски, сувенири и ваучери за безплатен едномесечен онлайн курс по шахмат под ръководството на професионални треньори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *