Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Пуснаха под гаранция бившата шефка на Агенция „Митници“

Тя е с обвинения за участие в организирана престъпна група и за оказване на принуда

След шест месеца в ареста бившият ръководител на Агенция „Митници” Петя Банкова излиза на свобода срещу гаранция от 10 000 лв. Това реши Софийският градски съд.

Мярката за неотклонение беше променена с два основни аргумента – тежко здравословно състояние и онкодиагноза, поставени през последните месеци, докато е била в ареста.

Освен за участие в организирана престъпна група, Банкова е обвинена и за оказване на принуда. До момента тя беше с мярка „задържане под стража“. Ако Прокуратурата не обжалва това решение, тя най-рано в петък ще бъде пусната на свобода. 

Съдът реши, че Банкова няма опасност да се укрие и да окаже влияние на други свидетели, защото те вече са разпитани. Няколко медицински епикризи от МВР болница и „Пирогов“ доказват, че през последните 4 месеца Петя Банкова е била по-често в лечебно заведение, отколкото в арестантската килия, казват адвокатите ѝ.

Това е ставало със санкцията и съдействието на Прокуратурата, което не доведе и до оспорване на нейните епикризи в съдебната зала. Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че Петя Банкова е извършила деянията, за които е обвинена, но здравето ѝ е по-важно. 

Прокуратурата не оспори влошеното ѝ здравословно състояние. „За обвиняемата Банкова е важно да се лекува адекватно. Другото обстоятелство е, че тя съдейства на разследването, взима се предвид и дългият срок на задържане“, заяви Мариана Ненкова, прокурор. 

Бившата шефка на Агенция „Митници“ е била разпитана за пръв път преди дни – на 10 октомври, стана ясно от документите, които прокуратурата представи на съда. „Тя никога не е твърдяла, че е знаела за когото и да било да е вършил нещо нередно“, заяви защитничката на Банкова Аделина Натина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *