Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Преди 30 години жена оглавява първото в историята на България служебно правителство

На този ден, но преди 30 години, жена оглавява първото в историята на България служебно правителство. Ренета Инджова се заклева като служебен министър-председател на 17 октомври 1994 г. Засега тя е единствената жена заемала този пост в историята на България.

Служебното правителство е назначено с Указ 210 на президента Желю Желев (1 август 1990 – 22 януари 1997) и управлява страната до 25 януари 1995 г., припомня БТА.

Инджова е назначена за служебен премиер, след като на 2 септември 1994 г. редовното правителство на премиера проф. Любен Беров подава оставка. Правителството на Любен Беров остава в историята с превземането на страната от н.нар. силови групировки (мутрите), които са продукт на Държавна сигурност.

Запазването на социалния мир, необходим за произвеждането на демократични избори, продължаване на икономическите реформи, включително и процеса на приватизация и решаването на социалните проблеми на широките слоеве на населението, ще бъдат трите основни приоритета на служебния кабинет, казва тогава Ренета Инджова.

Тя обещава, че още на първото заседание на служебния кабинет приоритетите ще бъдат формулирани като задача за изпълнение в краткосрочен план.

Уверих приемника си, че България е цивилизована държава и направихме по европейски начин това, което в казармата се нарича „сдаване на поста“, заявява Инджова след срещата си на четири очи с проф. Любен Беров.

Управлението на Ренета Инджова ще се запомни със старта на строителството на водопровод от Рила над Сапарева баня, за да се осигури вода за София. По това време столицата е на жесток воден режим, след като язовир „Искър“ е източен за нуждите на металургичния комбинат „Кремиковци“.

Коя е Ренета Инджова?

Ренета Инджова е родена на 6 юли 1953 г. в Нова Загора. Тя е икономически експерт на Съюза на демократичните сили в VII Велико Народно събрание (1990-1991). Председател на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация (17 август-28 септември 1993), изпълнителен директор на Агенцията за приватизация (28 септември 1993-18 октомври 1994). В периода 17 октомври 1994 – 25 януари 1995 г. тя е министър-председател.

Ренета Инджова е първата и единствена до сега жена министър-председател на България. На 3 март 1997 г. учредява Движение за истински реформи (ДеЗИР), на което става председател. Икономически директор на МБАЛ „Токуда Болница София“ (2008-16 февруари 2011). Председател на Националния статистически институт (21 март 2012-25 април 2014).

Източник: mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *