Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Предлагат сградата на началното училище „Васил Левски“ във Врачеш да бъде съборена

Сградата на бившето начално училище „Васил Левски“ в село Врачеш да бъде съборена. Това решение предстои да вземат тази вечер общинските съветници във Ботевград, по повод внесена Докладна записка от кмета на селото – Драгомир Григоровски.  Мотивите му са , че общинската сграда е в лошото експлоатационно състояние – изоставена и полуразрушена. Бившето училище е с площ 4460 кв. м. заедно със застроената в него масивна едноетажна сграда със застроена площ 400 кв. м. Според кмета на общината Иван Гавалюгов, сградата от дълго време не се ползва по предназначение, тъй като училището е закрито със заповед на министъра на образованието н науката. В с. Врачеш не е идентифицирана обществена потребност от използването на сградата за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности. В докладната записка до съветниците Гавалюгов посочва още, че сградата не се стопанисва и е опожарявана, в резултат на което покрива частично е компрометиран. Изградена е с гредоред, което не позволява ремонтирането й съгласно съвременните изисквания. В резултат на атмосферните влияния сградата се саморуши и представлява опасност от инциденти, посочва още кметът на общината.

Според разпоредбите на Закона за устройство на територията, собствениците на строежи са длъжни да ги поддържат в техническо състояние, отговарящо на съществените изисквания по чл. 169, ал. I – 3. собствениците на тези обекти носят имуществена отговорност за причинени вреди и пропуснати ползи от своите виновни действия или бездействия, в резултат на които е настъпила авария на строежа, довела до материални щети или увреждане на трети лица и имоти.

Във връзка с посочените мотиви кметът Гавалюгов предлага сградата на начално училище „Васил Левски“ да бъде съборена/ премахната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *