Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Законови задължения на собствениците на домашни кучета 

Уважаеми съграждани,

 с настоящото ви информираме за действията, които всеки собственик на домашно куче следва да предприеме за регистрация и идентификация на своя домашен любимец, след неговото придобиване, както и за декларирането му пред общината, съгласно действащото законодателство на Р. България.

1. Съгласно разпоредбата на чл. 174, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) собствениците на кучета, навършили 6-седмична възраст, следва да ги представят на регистриран ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика във ветеринарномедицинско заведение, за:

 – официална идентификация чрез инжектиране на транспондер (идентификационен микрочип) и издаване на идентификационен документ (паспорт)

 – обезпаразитяване и ваксинация срещу болести по кучетата, различни от болестта бяс.

2. Съгласно разпоредбата на чл. 175, ал. 1 от ЗВД за притежание на куче ежегодно се заплаща такса в общината, на чиято територия е постоянният му адрес/седалище. Във връзка с горното и съгласно чл. 46г.,д.,е. от Наредбата на Община Ботевград за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги,  в тримесечен срок от датата на придобиване на куче собственикът подава декларация в Дирекция „Местни данъци и такси“. При промяна на декларираните обстоятелства собственикът уведомява за това администрацията като подава нова декларация. Таксата се заплаща ежегодно до 31 март на съответната година или в едномесечен срок от датата на придобиване на кучето, когато то е придобито след 31 март. За кучета, придобити през текущата година, таксата се дължи в размер на 1/12 от годишния ѝ размер за всеки месец до края на годината, включително за месеца на придобиването. Съгласно чл. 175 ал. 2 от такса се освобождават собствениците на: – кучета на лица с увреждания; – служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка; – кучета, използвани за опитни цели; – кучета, използвани от Българския червен кръст; – кастрирани кучета; – кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект; – ловни кучета, собственост на лица, придобили право на лов по реда на Закона за лова и опазване на дивеча. Също така, съгласно чл. 39 от Закона за защита на животните не се заплаща такса за куче с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране.

3. В допълнение напомняме, че съгласно чл. 174, ал. 2, собствениците на кучета, навършили 12седмична, но не повече от 6-месечна възраст, следва да ги представят на регистриран ветеринарен лекар за първоначално поставяне на ваксина срещу болестта бяс. Всяка следваща ваксинация срещу болестта бяс се извършва 12 месеца след предходната.

4. Съгласно чл. 7, ал. 6 от Закона за етажната собственост в отделно обособено поле на книгата на етажната собственост всеки собственик, ползвател или обитател вписва притежаваните или взетите за отглеждане животни, които се извеждат на обществени места, а за кучета – и номера на ветеринарномедицинския паспорт

/Общинска Администрация/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *