Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът на Етрополе: С екипът ми създадохме нужната промяна и върнахме общината на гражданите

Наградата в националния конкурс “Кмет на годината” за малка община в категория “Кмет на гражданите” тази година получи управникът на Етрополе инж. Владимир Александров. Стилната церемония се проведе на 17 октомври в столичния хотел “Маринела” и ще бъде излъчена по Българската национална телевизия на 1 ноември, петък, от 22.00 ч.

Г-н Александров, още първата година спечелихте доверието на гражданите? Защо този стимул е толкова важен за една като цяло неблагодарна професия, каквато е кметската?

Причината заради, която реших да се кандидатирам за кмет на изборите беше именно подкрепата на средния и малкия бизнес в общината. Имаше хора, които искаха да изнесат производството си в съседни общини, ако не настъпи промяна в нашия град. Имаше и граждани, които вече не живеят в града ни, които търсеха в мое лице подкрепа за промяна, защото искаха техните деца да се завръщат в града ни и да живеят спокойно. В същото време откакто съм встъпил в длъжност, с екипът ми сме откликнали на множество сигнали на хората. Опитали сме се на всеки един да помогнем. Някои казуси отнемат повече време поради редица административни процедури, но за нас е важно жителите на общината да се чувстват сигурни и спокойни и ще работим в тяхна помощ. Радвам се, че аз и екипът ми успяхме да създадем тази промяна, да обединим хората и да върнем общината на гражданите като се вслушваме в техния глас. За мен тази награда е най-престижната, но и най-отговорната, защото ние имаме високи цели, които сме си поставили и трябва да работим денонощно за постигането им. Искам в края на мандата ми да мога да оставя на етрополци една съвременна, чиста и красива община с европейска визия и с още по-голяма възможност за работа, за образование и за спортно-културни събития.

Чувствате ли, че сте направили нещо важно за всеки кмет – да върнете общината на гражданите?

За мен и екипът ми това беше основен приоритет, по който работехме през първата година. За нас е важно общината да бъде на гражданите, тя е техен дом и само, ако всички сме обединени и единни, ще можем да имаме успехи и да създадем едно по-добро място за развитие и живот на нашите деца. Стремим се хората да получават нужната грижа и да им помагаме. Така например, само преди няколко дни направихме дентален скрининг на деца от 6 г. до 10 годишна възраст, на който бяха установени редица проблеми. Екип от специалисти отиде на място в детските градини и училищата и осъществи профилактичните прегледи, с което улеснихме значително и самите родители. Преди месец организирахме и безплатни прегледи със специалист по репродуктивно здраве, който дойде в Етрополе и към когото имаше засилен интерес. Моето виждане е, че общината се връща на гражданите именно чрез подобни инициативи, които са насочени към грижата за хората.

Какви проблеми най-често ви споделят хората?

За изминалите 11 месеца само по време на приемните дни съм се срещнал с над 400 души и проблемите на всеки един от тях са докоснали сърцето ми и по всякакъв начин, с екипът ми сме се опитвали да им помогнем и да намерим решение на казусите им. Отделно сме имали срещи и с хора, които идват без записан час и винаги сме се стремели да ги приемем и изслушаме, колкото и ангажименти да имаме. За нас грижата за жителите на община Етрополе са на първо място. За всеки един от тях неговият проблем е най-важен и само, когато усети нашата подкрепа, ще бъде спокоен и ще знае, че общината е зад него и е негов партньор. Поради тази причина правим и изнесени срещи в населените ни места, защото за възрастните хора от селата, е по-трудно да дойдат при нас. Тези срещи искаме да ги направим в традиция, а не както до сега е било, да се посещават селата само по време на кампания. Проблемите на жителите са от всякакъв тип, като започнем от търсене на работа, нужда от жилище и стигнем до трудно справяне с безстопанствените и безпризорните животни, които влизат в дворовете им и унищожават реколтата и домовете им.

Има ли такива, които все още не успявате да решите и ако да, какви са те?

Има проблеми, с които по-трудно се справяме, поради липсата на стабилно и адекватно правителство. За жалост не всичко зависи от нас кметовете, въпреки, че ние сме властта, която е най-близо до гражданите и техните проблеми и всеки търси от нас помощ. Така например, това което ме притеснява към момента, е липсата на решение на междуведомствената комисия към Министерски съвет по няколко проекта, които са изключително важни за Етрополе и липсата им на финансиране. Защо ме притеснява? Защото те са свързани с нанесени щети, свързани с аварийната ситуация, в която изпадна общината през 2023 г. Реално в момента нямаме финансиране за моста на река Малки Искър, което е единственият достъп до водохващането на извор “Поповец”. Мостът е в окаяно състояние – разрушен и полусрутен в реката. Това за мен е от проблемите, за които към днешна дата аз не намирам нужното съдействие от компетентните органи. Също така ме притеснява това, че въпреки запитванията и сигналите към собственика на язовира ни, Напоителни системи, все още не започват неотложния ремонт на стената на язовира и той стои пресъхнал. Това са проблеми, които са важни не само за мен и екипа ми, но най-вече за сигурността на жителите на общината.

Какво ви помага най-много от първият Ви ден като кмет?

Доверието на хората и екипът до мен. Те са нещото, което ми дават сили да продължавам да се боря срещу неправдата, срещу обръчите от фирми, изграждани с години и с трудностите, които ежедневно срещаме. Няма да ви лъжа, но заварихме общината в трудно положение. Нямаше изградени комуникационни канали и имаше един голям заем, изтеглен от предходното ръководство, който ние трябваше да изплащаме.

Какво учите най-често от вашите колеги?

Благодарен съм, че кметовете на съседните ни общини, а и не само те, винаги са откликвали на запитванията ни. В началото черпехме опит от тях, а сега обменяме добрите практики и идеи помежду си, чрез които да бъдем максимално от помощ на съгражданите ни.

Липсата на политическа стабилност у нас измести ли важни теми за общините като децентрализацията, например?

Липсата на стабилно правителство започва да се превръща във все по-сериозен проблем не само за местната власт, но за всички хора. Все повече започва да се усеща една несигурност и дисбаланс, което не е добре за българите. Темата за децентрализацията на общините е от съществена важност и вярвам, че съвсем скоро ще се заговори за нея с пълна сила. Тя би дала много по-голяма възможност на кметовете да оперират с финансовите средства, събрани от данъците на хората, ще могат да бъдат насочени за съответните нужди на тези граждани и тогава ще има осезаем резултат за какво всъщност се използват данъците и ще накара гражданите да бъдат още по-стриктни към плащането им.

Как ще се справите с друго предизвикателството пред местната власт – новата такса смет?

Веднага след като стана ясно пред какво наистина голямо предизвикателство ще бъдем изправени общините, аз и екипът ми започнахме да търсим решение, така че жителите на община Етрополе да не бъдат засегнати или ако бъдат, да е съвсем в малки размери. Поради тази причина решихме да създадем общинско предприятие “Благоустройство и комунално стопанство-Етрополе” (БКС) и поехме контрола върху комуналните дейности като придобихме безплатно и съответната техника за тези дейности. Това се случи благодарение на добрите ни партньорски отношения с бизнеса. Първоначалният разход по стартирането на общинското предприятие “Благоустройство и комунално стопанство-Етрополе” е благодарение на група Геотехмин и благотворителната й програма “Българските добродетели”. Със създаването на БКС, общината ще спести значителни средства, защото до сега тези комунални услуги са били възлагани на външна фирма изпълнител. Целта ни е разликата в разхода, който общината сега ще прави, да покрие част от новата такса смет и така жителите ни да не усетят това увеличение, което държавата иска да направи.

Какво още може да се направи в Етрополе, за да бъде по-разпознаваема туристическа дестинация?

През последната една година все повече хора и медии чуха за Етрополе и се запознаха с красивата му природа. Общината ни участва в различни форуми, конференции и медийни изяви, чрез които се стремим да популяризираме природните си забележителности. Нека не забравяме, че в именно в Етрополе се намира водопад “Варовитец”, който е в Топ 10 на забележителностите на България. Манастирът ни “Света Троица” също. Часовниковата ни кула е една от най-старите такива в родината ни. Стремим се също така да организираме различни културно-спортни прояви с популярни личности, чрез които красотата на етрополския Балкан да достигне до повече хора и да ги накара да посетят градчето ни. Така например само преди месец именно в Етрополе се създаде най-масовото посещение на открит шахматен урок и беше представена книгата на Даниела Николова “Големият спорт в малкия град”, която на една сцена събра личности като Любо Ганев, Таня Богомилова, Нешка Робева, олимпийски и световни величия по борба. Стремим се да развиваме и популяризираме града ни не само като туристическа дестинация, а и като привлекателно място за живеене и да показваме спортните ни успехи, които не са никак малко както в борбата, така и във волейбола и футбола. Сега, например създадохме и клуб по плуване, от който се надявам, че ще произлязат бъдещи медалисти и шампиони.

Най-голямата ви лична и професионална мечта?

Аз съм човек на действията, нямам време за мечти. Но, ако питате, към какво се стремим с екипът ми – то е да реализираме докрай проекта за изграждане на пречиствателна станция за питейни води, защото етрополци така ще имат възможността да пият по-чиста вода и от софиянци, да накараме жителите на общината ни да живеят без страх и да са спокойни за своето бъдеще. Искам градът ни да дава всички онези възможности за развитие, обучение и работа, каквито дават по-големите градове и по този начин хората да остават в родните си места да живеят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *