Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Владимир Александров: Конкурсът „Кмет на годината“дава реална представа на кметовете къде се намираме

Инж. Владимир Александров е кмет на Етрополе. Магистър е по “Открит добив” и по “Корпоративен мениджмънт”. Завършил е първия випуск на Политическата академия към НПИ “Димитър Благоев” и на Института за политика “Паисий Хилендарски” към БАН за политически лидери. Бил е зам. директор в “Елаците-Мед” АД. Потърсихме го в навечерието на ежегодния конкурс “Кмет на годината”, за да сподели опита и трудностите си на кметския стол.

Защо е важно да се оценяват усилията и постиженията на местната власт чрез инициативи като “Кмет на годината”?

Конкурсът “Кмет на годината” дава реална представа на нас кметовете къде се намираме и как ни оценяват хората. Благодарение на тази инициатива можем своевременно да преценим дали се движим в правилната посока или правим нещо грешно и пропускаме съществени проблеми по време на управлението си. Нашето общество е свикнало преди всичко да критикува и рядко се показват добрите практики. Благодарение на конкурси като “Кмет на годината”, които показват успехите на местната власт, ние кметовете се учим, черпим идеи и имаме стимул да продължим да се борим в името на хората. Виждаме, че сме оценени и въпреки трудностите продължаваме да отстояваме идеите си и да реализираме програмите си за управление.

Кои са най-често срещаните проблеми във вашето управление?

Проблемите, които срещат кметовете, са от всякакво естество, това е нормално. Голяма част от законодателните процедури са изключително тромави, връзката между местната и изпълнителната власт не винаги е достатъчно добра особено във времена на нестабилно правителство, защото това води до забавяне на финансирането на важни проекти за общините. Аз лично подкрепям идеята за децентрализацията на бюджета на общините, защото това ще даде един допълнителен финансов ресурс на всички, с който ние кметовете ще имаме възможност по бързо да решаваме възникналите проблеми в ползва на обществото.

Как се мери успеха/неуспеха на един кмет? Кои са важните измерители?

Дали един кмет е успешен или не, могат да кажат само и единствено хората и неговите избиратели. Ако местната власт се грижи за развитието на общината си, за повишаване стандарта на живот на жителите, осигурява им добри възможности за образование и реализация след това, то хората ще са доволни. Много е важно според мен един кмет да се вслушва с мнението на хората, да чува проблемите им и да намира начин да ги решава. Това става чрез непрекъснати срещи с тях.

Успехът се измерва и при правилното разпределяне на бюджета на общината. Един кмет трябва така да управлява бюджетните си средства, че те да достигат до максимално повече хора от различни общини. Нашата политика е именно такава и поради тази причина създадохме общинско предприятие по “Благоустройство и комунално стопанство – Етрополе”.

Следите ли добрите примери на ваши колеги – и у нас, и в чужбина? Прилагате ли някои от тях в работата си?

Разбира се, човек винаги трябва да наблюдава какво се случва около него и да се учи най-вече от грешките и успехите на другите. Те дават точния анализ защо и поради каква причина се е случило дадено нещо. С моят екип черпим идеи от добрите практики предимно на родните кметове и винаги съм се възхищавал как Румен Гунински с толкова малък бюджет успява да поддържа толкова чиста община Правец и да й придава европейски вид. Добрите примери са много в България. Но лично аз смятам, че човек трябва да се ръководи и от нуждите на населението в даден регион и да слуша сърцето си. Когато работиш нещо със сърце и душа в полза на обществото, то няма как да не остане незабелязано.

Вашата мечта за региона?

Мечтая хората в Етрополе да имат достъп до качествено образование, добра медицина и да се радват на добър социален и културен живот и с екипа ми работим за постигането на тези цели. Искаме в нашата община младите хора да имат всичко необходимо и да не се налага да се местят да живеят другаде. Работим и по привличане на инвеститори, за да могат да се разкрият нови работни места. Искам в края на мандата си да видя Етрополе като град на гражданите, с европейска визия за бъдещето и с още повече перспективи за развитие. Мечтая хората да са обединени и единни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *