Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

В Ботевград се проведе Учредително събрание на адвокатската колегия – София окръг /АКСО/

Днес – 12.10.2024 година от 10.30 часа в Народно читалище „Христо Ботев 1884“ – Ботевград се проведе Учредително събрание на АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ – СОФИЯ ОКРЪГ /АКСО/.  В Закона за адвокатурата е предвидено, че на територията на всеки окръжен съд има действаща адвокатска колегия. Така е било до средата на деветдесетте години, когато обединяват действащата тогава на територията на Софийски окръжен съд – Адвокатска колегия – София окръж и действащата на територията на Софийски градски съд  адвокатска колегия.

Днес в събранието взеха участие предимно адвокати, на които адресите на канторите се намират на територията на целия София окръг. Всички присъстващи единодушно решиха временния адрес на АКСО да бъде в Ботевград.

Идеите, които са ги провокирали да учредят АКСО и да търсят отделянето им от Адвокатска колегия – София, са:

-гарантирано спазване на всички закони на Република България, като се започне от водещия за тяхната дейност;

-пряко участие на адвокатите от София окръг в организацията на колектива им за администрирането и упражняването на тяхната дейност;

-независимост, справедливост и равенство;

-лесен достъп на адвокатите от АКСО до всички възможности за допълнителна квалификация, за да поддържат предоставянето на качествени съдействие и защита на правата и законните интереси на всички лица и организации в страната ни и Европа.

Днес те реализираха първата стъпка. Следва обособяването на територията на АКСО, което ще се осъществи с решение на Висшия адвокатски съвет, както и отделянето на АКСО от АК-София. Пожелаваме им УСПЕХ и при нужда с лекота да защитават правата и свободите на всеки един от нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *