Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

100г БСП в Сливница отбелязаха социалисти

100 години от основаването на партийната организация в Сливница отбелязаха днес социалисти. Знаковото събитие събра в читалище „Съзнание 1907“ членове и привърженици на левицата в града в 11.30 ч на празничен концерт.
На 5 май преди 100 години родолюбиви и прогресивни жители на Сливница поставят началото на БКП . „През всичките тези години партията е била преследвана и забранявана, но съществува досега, защото остава партия на хората и труда. Тя е свързана със съдбата на България. Продължаваме да бъдем силни и сплотени за благото и просперитета на нашата община“. Това каза Асен Георгиев, дългогодишен партиен лидер до 2016 г, който днес бе почетен водещ на честването. 
Гости на паметното събитие бяха Крум Зарков- член на ИБ на НС на БСП, проф. Румен Гечев – народен представител и кандидат за евродепутат, Иван Ченчев – народен представител, Лало Кирилов – народен представител, Александър Манолов-председател на Областния съвет на БСП , Владимир Георгиев-кмет на Община Самоков, Стоян Цанов – зам.кмет на община Елин Пелин. Да уважат празника бяха дошли председателите на общинските съвети от общините Ботевград, Костинброд, Драгоман, Божурище, и др.

Отбелязването на юбилейната дата започна под звуците на химна на България и ЕС. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на членовете на партийната организация, които не бяха сред присъстващите. 
„Дълъг е пътят на партийната организация в Сливница. Но за да я има заслуга за това имате всички вие, които в годините на прехода не променихте възгледите и убежденията си, а гордо отстоявахте позицията на БСП“, заяви председателят на общински съвет на БСП в община Сливница, Ралица Попова. По думите й победата на партията в предстоящия евровот ще се отрази не само върху бъдещето на България , но ще доведе и до разместване на политическите пластове. Тя пожела след 26 май социалисти да се поздравят с победа.

Връчени бяха Почетни плакети на изявени дългогодишни и заслужили партийни активисти и функционери. Това бяха Димитър Лозанов, Васил Милушев, Лъчезар Василев, Васил Петров, Димитър Свиленов, Георги Карабашев, Асен Георгиев, Александър Петров и Ралица Попова.

Народният представител Крум Зарков връчи членски карти на новоприети членове на партията в Сливница – Галя Борисова , Мартин Димитров, Светослав Бориславов и Николай Руменов.

Кандидатът за евродепутат – осмият в листата на „БСП-Коалиция за България“, проф. Румен Гечев в Сливниц заяви пред  социалистите и симпатизанти, че Българската социалистическа партия е жива  и здрава-тя се е устремила към властта и иска да изпрати повече представители в Европейския парламент, защото това е най-европейската партия. Професорът припомни, че през декември 1995 г правителството на левицата изпрати официално писмо до Европейския съюз за пълноправно членство на България. „При премиер социалист,  България стана член на ЕС. Ние започнахме процеса, завършихме процеса и сега трябва да изведем България  на достойно място в ЕС, тъй като управлението на ГЕРБ 10 г доведе до това, че по официални данни на Европейската комисия,  ние сме последни по стандарт на живот – пенсии, средна работна заплата , последни по конкурентоспособност на икономиката, но на първо място по корупция. Ние сме длъжни като отговорна партия  да мобилизираме българската общественост и да отстраним това крайно корумпирано управление  и да изправим България на крака!“