Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

БСП отбеляза 1 май – Ден на труда.С него левицата откри предизборната си кампания за Европейски избори 2019.

БСП отбеляза Международния ден на труда с традиционен първомайски митинг. С него левицата откри предизборната си кампания за Европейски избори 2019.

С над 20 000 души започна традиционният първомайски митинг-шествие на БСП. Хората, дошли от цялата страна в София, тръгнаха от от пл. „Св. Александър Невски“ към пл. „Независимост“ с плакати „Искаме европейски доходи“, „Справедливост и достойнство СЕГА!“, „Искаме да останем в България“, „Не щем вежливост, а справедливост“.

Събитието е посветено на Международния ден на труда, работническа солидарност и празника на в. „Дума“, левия печат и свободните медии. 

За поредна година в митинга се включиха социалисти от Ботегврадска община. Точно в 11.45 започна политическият митинг пред Президенството. Хилядите социалисти и симпатизанти аполдираха председателя на партията – Корнелия Нинова.

„Скъпи социалисти, симпатизанти, скъпи българи от цялата страна. Да ни е честит 1 май, Международният ден на труда и работническата солидарност. Да ни е честитата 143-тата годишнина от Априлското въстание. Въстание на българския дух и българското свободолюбие. Благодаря ви, че дойдохте днес, вижте колко сме много и заедно, за да дадем надежда и вяра на нашите сънародници, че може да има справедливост сега.“

С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова даде начало на митинг-шествието и продължи: „Събра ни и настоящето, защото днес в 21 век в България има бели роби на труда. Днес в 21 век в България има хиляди работещи бедни. Най-вече ни събра бъдещето, общата ни воля да променим това, защото днес учители, земеделци, малък бизнес, шивачки, монтьори, механици, миньори, учени живеят зле. Сигурно сте чули статистиката от вчера. Над 1,5 млн. българи живеят под прага на бедност“.

Веднага след това Нинова направи препратка към „Апартаментгейт“ и луксозните жилища на част от управляващите.

Били създали нов стандарт за морал в политиката, подават оставки. Подават оставки, но остават с апартаменти. Апартаментен морал! Това е модел, който три правителства на Борисов 10 години създадоха в България. Модел, в който властта и парите победиха закона. Модел, в който едноличният му режим съсипа българските институции. Алчността заличи справедливостта. Бездушието уби солидарността. Задкулисието унищожи истината, а паралелната държава завзе истинската. Сигурно помните, знаете „Приказка за стълбата“ на Смиренски. Те не по стълба се качиха, с асансьори излетяха и там от високото виждат, че народът живее добре“, заяви Корнелия Нинова.

Пред множеството говори и водачът на листата Елена Йончева: „Дойде време България да поведе своята битка за справедливост, за достойнство и свобода. На никой народ тази свобода не е дадена наготово. Още на 1 май 1886 г. в Чикаго хората излизат по улиците, за да защитят правото си на 8-часов работен ден. Тази битка след това се пренася в Европа. Днес каква Европа имаме? Европа на 8-часов ден“.

„12 години сме членове на ЕС и въобще не се доближаваме до ЕС. Къде се намира България? Борисов ни вкара в кьошето на ЕС и е напът да изкара България от Европа, защото ние заемаме всички последни места във всяка една сфера. И днес България имаме управление с всички признаци на авторитарен режим“, подчерта Йончева. По думите ѝ само членството в ЕС ни спасява от диктатура.

„В България вече 10 години управлява бандата на Бойко. Тази банда обаче е напът да се разпадне. Всички ние видяхме машината за грабеж, която тази банда е организирала. Всички го виждаме и всички го чувстваме. Всички виждаме как общините са се превърнали във феодални владения“, допълни тя.