Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Реализацията на проекта от ПГТМ „Хр. Ботев” „Търсещи, знаещи и можещи в Европа“бе представен на заключителна пресконференция

Проектът  „Търсещи, знаещи и можещи в Европа”, който ПГТМ“Хр. Ботев“ спечели миналата година по програма „ЕРАЗЪМ +” 2014-2020г, бе представен пред обществеността – медии, фирми, директори на училища и партньори, вчера на заключителна пресконференция. Координаторът на проекта, Дияна Къндева, презентира с мултимедия реализацията на проекта с участието на 16 ученици в две области – автотранспортна техника и компютърна техника и технологии. Те  получиха сертификати за валидиране на компетентностите придобити по време на престоя си в чужбина.

Предстои одобрение на учебното заведение по още два проекта, свързани с обучение на 5 учители и 7 ученика с професионалната португалска организация „Брада“, съобщи директорът Иван Николов.

 „Бъдещето на професионалното образование е връзката с бизнеса. Каквито и проекти да правим, ако нямаме добър прием в училището, не можем да постигнем желаните резултати. Всички се убедиха , колко полезен е контактът с чуждоезиковата среда, с учениците и с колегите от другите европейски държави“. Това каза директорът Иван Николов за botevgrad.news в края на пресконференцията. Преди това обаче  той приветства присъстващите, сред които официалните лица – Росица Иванова- началник на Регионално управление на образованието – София регион, Вергиния Иванова- експерт „Професионално образование“.

Да припомним, че 16-те ученици от ПГТМ „Хр. Ботев“ бяха на професионална практика от 22.10.2018 до 16.11.2018г в рамките на 26 дни във Валенсия-Испания, където стажуваха в различни фирми, водени и насочвани от своите ментори. Техни ръководители бяха преподавателите от училището –  Галя Димитрова и Кирил Кирилов. Стажуването стана възмпожно, благодарение на обучителния център „ESMOVIA“.
Практиката се осъществи в две групи по 6 часа в две направления- 10 ученици от специалност „Двигатели” в направление  „Автотранспортна техника“ и 6 ученика от специалност „Електроника” в направление „Компютърна техника и технологии“..

Конкретните цели на проекта бяха:  
-Да се подобрят знанията и уменията  и професионалните компетентности на 16 ученици  в реална работна среда;
-Усъвършенстване на чуждоезиковите компетентности чрез пребиваване в чуждоезикова среда;

– Учениците да придобият европейски опит в конкретна област
-Повишаване на познанията за културата,традициите и бита на друга страна от Европейския съюз,Придобиване на европейски съзнание и самочувствие за принадлежност към общността.


Учениците имаха възможност да работят в професионална среда и да се запознаят с условията на труд и правата и задълженията на работното място във фирмите им, подсигурени от партньора – „ESMOVIA“

В „APP Informatica-Massanassa“- Никола Дилов и Петьо Петров,в APP Informatica-Quart стажува Иванеса Петкова,-В Spamovil BMW Service стажуваха Атанас Найденов и Гечо Захариев
В „Sedamovil Automocion“ стажуваха Иван Йончев и Цветан Иванов,
В Talleres IVECO La Pista стажуваха Мариян Корделски и Николай Цановски,

В „Motor Village“ стажува Любен Маринов и Васил Петров,
В “SEAT Sedavi Motor JR Valle“ стажуваха Стилиян Георгиев и Георги Георгиев,

В  „APP Informatica-Sedavi“ – Цветомира Цанкова и Валентин Василев, 
В „APP Informatica Patraix“ стажува Тодор Ценов.