Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Исторически музей-Правец откри изложба на първия частен музей „Арете“

В навечерието на 18 май, Международният ден на музеите и нощта на музеите, Исторически музей – град Правец откри гостуваща изложба на първия частен музей в България „Арете“ с колекция от малка пластика и графика на няколко световно известни български автори. Това са Илия Бежков, Златка Дъбова, Стоян Венев, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Христо Нейков, Величко Минеков,Атанас Дудулов, Александър Хайтов, Андрей Николов, Любен Диманов  и др. Освен  произведения на малка пластика в Къщата-музей на Тодор Живков са изложени и Панагюрското златно съкровище, копие на оригинала, главата на Сет III от голямата могила на Голямата Косматка в Шипка (Казанлъшко), маската на Терес от могила „Светицата“, комплект за украса на конска мониция , трите ритона от Боровското съкровище в Русенско и различни антични скулптури.

Гост на проявата бе проф. Димитър Иванов, който е преподавател в УНИБИТ-София и Института за лидерство ‚Стефан Стамболов“ , Николай Яхов – председател на Общински съвет-Правец, Албена Петрова – секретар на Община Правец и др.

Проф. Иванов е и доктор на икономическите науки, магистър по журналистика, има написани над 20 монографии по история и журналистика. Днес той бе със своите студенти на откриване на изложбата. Тя представлява една от петте му колекции и ще бъде на разположение за разглеждане до есента, тази година. Утре предстои негови колекции да бъдат открити в Самоков и Белчин баня. Частният музей има още колекции гоблени и живопис, както и иконите, разположени в Исторически музей-Ботевград.

Самият проф. Иванов не скри радостта си от гостуването си в Правец. Той изрази надежда, че сътрудничеството между него и Исторически музей Правец ще продължи и за в бъдеще. Директорът на Исторически музей-Правец, Таня Борисова, припомни, че проф. Иванов е дарил на музея пистолет „Астра“ , който му е дарение от КГБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *