Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Исторически музей-Ботевград отбеляза професионалния празник на музеите и Нощта на музеите

Слънчевият майски ден събра стотици граждани на Ботевград и общината, за да станат съпричастни на тържествата, посветени на Деня на музеите. Професионалният празник на музейните работници бе наситен със съдържание в Исторически музей-Ботевград, където по-рано днес бе осъществена кръгла маса, на тема как е възникнал Ботевград и какво е неговото развитие.

През целия ден вратите на музея бяха  широко отворени за безплатни посещения.

Официално празникът бе открит в 18.00 часа пред музея, с концерт на Общински духов оркестър гр. Ботевград. В    19.00ч  директорът на Исторически музей-Ботевград, Рени Лазарова,  отправи приветствено слово към всички присъстващи, а залата на фоайето се „пукаше по шевовете“ от желаещи да чуят звънките гласчета на децата от хор  “Бонка Големанова”, с ръководител Боряна Нешкова.

Акцент в програмата на “Европейска нощ на музеите” бе откриване на изложба на  творци от  региона, подарили през годините свои произведения на фонда на музея. Това са: Константин Константинов, Димитър Евстатиев, Павел Биндаренко, Пьотр Черкасов, Венетка Нитова, Володя Казаков, Величко Коларски, Росица Петкова , Димитринка Томова и др.

След това възпитаници на Детската музикална школа към Народно читалище „Хр. Ботев“ ,с ръководители Иванка Савова и Силвия Младенска показаха какво са научили през учебната година. Очароваха със своите изпълнения на фолклорни песни ученичките Ванеса Стоянова и Дияна Иванова,с ръководители Веселка Христова и Светла Караджова.

Вратите на музея останаха отворени за посетители до 01.00ч след полунощ.

По-рано обаче, при откриването, директорът на музея-Рени Лазарова заяви:“Скъпи приятели, радвам се, че все повече хора припознават  нашата институция като пазител и изследовател на културно-историческото наследство и място, на което се отстоява и изгражда отношението към историята, към родовата памет, изкуството и културата“.

Днес празникът се отбелязва в над 35 000 музея в повече от 150 страни по света. Решението за отбелязването на този ден е взето по време на заседанието на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите (International Council of Museums, ICOM ), проведена в Москва през 1977 г. Според устава, „Музей е постоянна институция с идеална цел, в служба на обществото и неговото развитие, отворена за публиката и занимаваща се с изследвания, които се отнасят до материалните свидетелства за човека и околната среда“. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в развитието на обществото, защото музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимното разбирателство и сътрудничество.

Всяка година Международния съвет на музеите определя конкретна тема за Международния ден на музеите. За 2019 година темата е „Музеи и културни платформи: бъдещето на традицията“, съобщи директорът Рени Лазарова. „Тази година, реализирайки изложбата Българските Великденски яйца – традиции и музейна съвременност” ние се въплатихме успешно в основната насока на темата за тази година“, добави Лазарова.

Освен международния ден на музеите, в нощта на съботата след осемнадесети май, а тази година точно на същия ден, музеите отварят вратите си през нощта за международния форум “Европейска нощ на музеите”.

Европейската нощ на музеите се организира за пръв път през 2005 г. от френското Министерство на културата и много бързо се превръща в международен културен форум. „С тази инциатива се дава възможност на по-широка аудитория да се докосне до експонатите и творбите в музеите и галериите, както и до нашите послания“, каза още директрът.

Поздравителни адреси по повод празника се получиха от Министъра на културата, Сдружение на българските музеи, предаването „Европейски паралели – за музея, за галерията” – Българско Национално радио, приветствие от Кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *