Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Журналистът Мария Чернева разговаря със Златаровци за фалшивите новини

Мария Чернева, позната като журналист от БНТ, днес се срещна с ученици от ППМГ“Акад.проф. д-р Асен Златаров“. Известна е от новините и актуални предавания. Тема на срещата бяха фалшивите новини. Учениците от клуб „Медии“ дискутираха с известната телевизионерка редица актуални въпроси, свързани с писането и разпространението на фалшиви новини. Заедно с нея бе Петър Андреев – координатор във фондация „Работилница за граждански инициативи“, която инициира събитието. Срещата се осъществи още по идея на ръководителите на клуб „Медии“ в гимназията Лидия Кеманова и Марияна Петрова.

Преподавателят Лидия Кеманова е участвала в онлайн лекция за фалшиви новини, която се провежда в реално време. Тя е получила възможност за кандидатстване пред Фондация „Работилница за граждански инициативи“, за гостуване на журналист в ППМГ“Ас.Златаров“.

До неотдавна Чернева работи в НБТ,но поради несъгласие с ръководството, напуска медията. В момента тя е на свободна практика и прави филми на различна тематика. Последното, с което се е занимавала е посещение на Антарктида.

При писането на фалшиви новини често се пише част от истината, посочи Чернева . „При тях цитирането на официални институции, като първоизточници, е част от технологията за писането им, за да звучат достоверно и читателите да им се доверят. Когато трябва да разсъждавате, дали поднесената информация е достоверна или не, едно от важните неща е да се даде отговор на въпросите – кой има интерес да ви заблуди и защо“, каза Чернева. В хода на дискусията отношение взеха учениците. Изразени бяха няколко  мнения, че фалшиви новини се пишат по поръчка или са платени с цел да се гради имидж или да се предизвика скандал, за да се говори дълго след това. Фалшиви новини могат да се пишат и за хора , които имат за цел да станат допълнително известни. Чернева добави, че известните хора имат нужда да се пише за тях и те самите поощряват писането на жълти новини, за да вдигнат рейтинга си. Журналистът обобщи, че в повечето случаи нещата опират до правенето на печалба.

Очаквайте повече информация от събитието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *