Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общински съвет Ботевград отпусна 100 хил.лв на БК „Балкан” за изплащане на допълнителни възнаграждения

Общински съвет-Ботевград даде съгласие да бъдат отпуснати финансови средства от собствени приходи на Община Ботевград в размер на 100 000 лв. в полза на Баскетболен клуб „Балкан” за изплащане на допълнителни възнаграждения на състезатели и спортно-техническо ръководство на мъжкия отбор на клуба. Tова стана днес на извънредно заседание, което започна в 17ч.

Мотивите на общинското ръководство са, че баскетболният отбор преодоля квалификации, два групови етапа на турнира, и участвайки в плейофната фаза с шестнайсетте най-силни отбора. Кулминацията на изключително успешния за Балкан сезон, бе спечелената шампионска титла от първенството на Националната баскетболна лига, пета в историята на клуба и първа след промените в обществено-икономически условия на страната. Днес бе постигнат още един успех, подчерта кметът Иван Гавалюгов, с обявяването на БК Балкан за най-добър отбор на България за месец май, изпреварвайки „Локомотив Пловдив“, което не се е случвало с баскетболен отбор през месец май, когато завършват всички първенства..Кметът припомни, че конкуренцията е била на ниво национални футболни и други отбори, а класацията е извършена от журналисти. С решение 162 от 10 май на Общински съвет през 2008 г е гласувано подобно решение, когато Балкан се е класирал за финали. Тогава отпусната сума също  е била 100 хил.лв.

„Във връзка с изключително успешното представяне на мъжкия баскетболен отбор на Балкан през сезон 2018/2019 и постигнатите исторически успехи, донесли огромна радост и гордост на поколения ботевградчани, предлагам от собствени приходи на Община Ботевград да се отпуснат средства в размер на 100 000 лв. за допълнително възнаграждение на състезателите и спортно-техническото ръководство на мъжкия баскетболен отбор на БК Балкан“, предлага кметът на общината Иван Гавалюгов в докладната си записка до общинските съветници.

Думата бе предоставена на общинският съветник Йордан Йорданов от ОББО. „Едва ли някой съветник тук ще бъде против това решение. Но аз се вълнувам от друго. Г-н Михайлов изказа надежда Балкан да направи пробив и в европейски турнири. А пък вие г-н Кмете заявихте в друга медия, че баскетболът е сплотил гражданите на Ботевград, което е вярно“, заяви Йорданов. Той  заяви, че хората ги вълнува какво ще се прави със състезателите. „Не зная дали договорите им са прекратени. Още с подписването на договорите, има клаузи, където се посочва какво става ако сме шампиони, какво става ако сме втори.Въпросът е , какво правим, след това? Има успехи и в други категории, мисля, че и тях трябва да поощрим“. Каза още Йордан Йорданов.

Трудно е да се задържат с финансови аргументи чуждестранните състезатели, поради простата причина, че , когато направят успех и статистика в Европа, към тях сериозен интерес, подкрепен със сериозни оферти , веднага ги привличат чуждестранните клубове с далеч по-големи възможности от Балкан“, отговори кметът Гавалюгов. По думите му Балкан Ботевград е бил клубът с най-нисък бюджет на FIBA Европа. „Отбор, от който бяхме отстранени на плейофите, на осминафиналите, беше с бюджет от 10 милиона долара. Само един от играчите беше със заплата от 60 хил.долара месечно. Много е трудно да задържиш чужденци за два сезона, защото трябва да им предложиш далеч по-добри финансови условия, каквито Балкан Ботевград не може“, добави кметът Гавалюгов. „Имаме интерес да задържим някои от чужденците. Но в никакъв случай няма да сме конкурентноспособни на други клубове. Без двама , на всички останали са изтекли договорите“, добави Гавалюгов.

„Имаме интерес да задържим някои от чужденците. Но в никакъв случай няма да сме конкурентноспособни на други клубове“, каза кметът. Според него по отношение на българските играчи, те са около 10-12 добри играчи в първенството. „Конкурираме се три-четири отбора да ги разпределим. Договори с български баскетболисти имаме само с двама. На всички останали са изтекли двугодишните договори и сме в процедура по договаряне на нови условия“, добави Гавалюгов. Той изрази мнение, че няма да се натоварва общинския бюджет или да се извиват ръце на спонсори. По думите му до момента няма неразплатени  задължения към никого.

Председателят на ОбС Любомир Лилов предложи сумата да бъде завишена на 110 хил лв , за да бъдат стимулирани децата от Детско -юношеската школа на „Балкан“ с летен лагер. Гавалюгов отговори, че вътрешно клуба може да осигури фифнасиране по този въпрос, след което Лилов оттегли предложението си. „Голяма награда е за децата, че имат възможност да участват на международни турнири. То се финансира и от родители, както и от спонсори< каза още кметът Гавалюгов. След това Лилов оттегли предложението си.

Двадесет и един съветници приеха проекта за решение. Против и въздържали се нямаше.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *