Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

До 5-ти юли в амбулатория на „Четири лапи“ ще се кастрира и ваксинира безплатно

Д-р Славея Иванова, д-р Велина Петкова и още трима техни колеги – двама ловци и клиничен асистент,  започнаха реализацията на проекта на фондация „Четири лапи“, съвместно с Община Ботевград за намаляване популацията на безстопанствените животни – кучета и котки на територията на община Ботевград. Преди месец фондацията реализира първия проект за тази година във Велико Търново. Ботевград е вторият град. Мобилната амбулатория е разположена в двора на бившата ветеринарна лечебница. Манипулациите се извършват в нея, както и в помещението на сградата. Екипът е изцяло от млади лекари и специалисти, които са силно мотивирани и извършват професионално своята работа. Това установи екип на botevgrad.news, при посещение на място.

През 2008 г беше приет първият български Закон за защита на животните, който задължава всички общини в страната да започнат програми за масова кастрация на безстопанствените животни.

От вчера са кастрирани 14 кучета, заловени в ромската махала на Ботевград. Днес продължава залавянето на четириноги, освен в ромската махала в Ботевград, още и в Гурково. Един служител от Дирекция „Сигурност и обществен ред“ оказва съдействие по залавяне на кучетата.

„Самата операция по кастриране на безстопанствените животните е много кратка и рутинна. Задължително поставяме упойка и антибиотик, който да изолира инфекция за няколко дни и ваксинация срещу бяс, която е задължителна по закон“, заяви д-р Славея Иванова. По думите й животните се възстановяват още на същия ден. Кучетата, които имат собственици , се взимат в същия ден на манипулациите , а  останалите – безстопанствените,  се наблюдават по-дълго време, докато излязат напълно от упойка, за да се върнат обратно от мястото, където са заловени.

Мобилната амбулатория на „Четири лапи“ ще остане в Ботевград до 5 юли – петък, когато приключва проектът. Д-р Иванова призова собствениците на домашни любимци да не се страхуват от кастрацията им. „Много хора смятат, че ние нараняваме по някакъв начин животните , дори вчера един човек ни помоли: „Моля Ви, не осакатявайте животното ми!“. Просто трябва повече просветна дейност – що за интервенция е кастрацията, как тя помага на животните. Тя не е само за предпазване от бременност, а и от много хормонални проблеми – кисти на яйчниците  при женските индивиди, възпаления и др.“.

Д-р Славея Иванова обяви телефон, на който собствениците на домашни любимци могат да ги запишат за безплатно кастриране , ваксиниране, обезпаразитяване и чипиране. Той е: 0888002385.  Ако животното няма паспорт, от амбулаторията на „Четири лапи“ ще издадат.

До амбулаторията е поставена кутия за дарения, които да подпомогнат работата по безплатното овлядаване популацията на безстопанствените животни.

3 коментара на “До 5-ти юли в амбулатория на „Четири лапи“ ще се кастрира и ваксинира безплатно

  1. Хора, Искам да споделя какъв ужас преживях като доброволец, отзовал се на призивите и рекламите на фондация „Четири лапи“ в Ботевград. Като човек, обичащ котки, полагащ грижи за дворно-улични котки им занесох младо, бенгалско коте на една година, което ходеше повече в двора на възрастни съседи, обичащи котки, а също при мен. Сутринта говорих с младата, симпатична доктор Славея Иванова, която ми каза да отида да го прибера в 17 часа. Когато отидох тя го изнесе с котешката кутия, в която беше затворено котето, обясними, че не е излязло от упойка, по-добре да остане при тях през нощта и да го прибера утре. Аз се съгласих. Но се намеси неин „колега“, който пред нас двете отвори кутията и защипа врата на животното с т. н.свинска опашка. Ужасено котето се отскубна и побягна. Въпросният „колега“ хукна след животното и не знам какво още, но нито се чу, нито се видя. След това, той и другият „колега“ с опашката, вместо извинение, започнаха да ме ругаят, да ме обвинява, че аз съм го изпуснала,… Да ме гонят, че не съм желана при тях. Също така заявиха, че котете повече няма да се върне. Бях потресена и попитах за името на истинския виновен. Той отказа да си каже името. Но има техни снимки в тази новина:

    Вижда въпросното лице, което стегна котето със свинска опашка за врата на снимки 7 и 8 в лице. А дебелакът, гонещ, обиждащ ме се вижда на снимка 5 _ с опашката.

  2. Хора, Искам да споделя какъв ужас преживях като доброволец, отзовал се на призивите и рекламите на фондация „Четири лапи“ в Ботевград. Като човек, обичащ котки, полагащ грижи за дворно-улични котки им занесох младо, бенгалско коте на една година, което ходеше повече в двора на възрастни съседи, обичащи котки, а също при мен. Сутринта говорих с младата, симпатична доктор Славея Иванова, която ми каза да отида да го прибера в 17 часа. Когато отидох тя го изнесе с котешката кутия, в която беше затворено котето, обясними, че не е излязло от упойка, по-добре да остане при тях през нощта и да го прибера утре. Аз се съгласих. Но се намеси неин „колега“, който пред нас двете отвори кутията и защипа врата на животното с т. н.свинска опашка. Ужасено котето се отскубна и побягна. Въпросният „колега“ хукна след животното и не знам какво още, но нито се чу, нито се видя. След това, той и другият „колега“ с опашката, вместо извинение, започнаха да ме ругаят, да ме обвинява, че аз съм го изпуснала,… Да ме гонят, че не съм желана при тях. Също така заявиха, че котето повече няма да се върне. Бях потресена и попитах за името на истинския виновен. Той отказа да си каже името. Но има техни снимки в тази новина:

    Вижда се въпросното лице, което стегна котето със свинска опашка за врата на снимки 7 и 8 в лице. А дебелакът, гонещ, обиждащ ме се вижда на снимка 5 _ с опашката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *