Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Деветокласници от Златаровската гимназия представиха 6 приложения с открития урок „JAVA и още нещо“

Открит урок по информатика „JAVA и още нещо“ бе представен днес в Мултимедийната зала на ППМГ“Акад. Проф.д-р Ас. Златаров“ – Ботевград, от 17.45 ч. Ученици от 9-ти „б“ клас – профил „Софтуерни и хардуерни науки“, с класен ръководител Ива Цветанова, представиха 6 приложения пред директора на учебното заведение Даниела Колева, преподаватели и съучениците си.

Тея Петрова и Георги Петков  представиха приложението „ Знамена на ЕС“, Йордан Йолов и Васил Василев – приложението “Валутен калкулатор“, Панталей Върбин – „Графики“, Георги Писарски – „Бесеница“, Симона Симеонова и Весела Колева – „Слайдшоу“, Георги Данов – „Калкулатор“ и „Безопасно кръстовище“. Последната презентация бе дело на Поля Николова. Тя бе игра с публиката и представляваше разработка на CAPS. Играта се превърна в предизвикателство за всички присъстващи, тъй като те трябваше да използват приложение на Google Play от личните си смартфони и с помощта на QR кодове да разчетат въпроси, на които след това да дадат верен отговор под формата на предаването „Стани богат“. Победител в нея стана преподавателят Йотка Йотова, на която ученичка й връчи грамота.

Георги Данов показа своя проект „Безопасно кръстовище“, с който участва в националната олимпиада по информационни технологии. За да бъде допуснат в нея , той бе събрал над 70 точки от областния кръг на олимпиадата. Идеята за неговата разработка е едно кръстовище в Ботевград- между улиците „Божко Божилов“ и „Христо Ботев“, където често стават пътни инциденти, поради неспиране на знак СТОП. „На това място няма видимост и съм разработил макет на сигнализация, указваща, че по главния път приближава автомобил“. Пред присъстващите ученикът направи демонстрация на пътната обстановка.

При разработването на приложенията учениците са използвали интегрирана среда за програмиране ECLIPSE, а езикът за програмиране е JAVA. „Използвали сме графичен интерфейс , с който е направен дизайнът на приложенията“, каза преподавателят Ива Цветанова.

В края на открития урок директорът Даниела Колева изрази благодарност към учениците, затова че са се справили много добре в първите си стъпки в сферата на програмирането. „Пожелавам с този хъс и устрем да работите до 12-ти клас и да успеете да се реализирате“. На следващо място Колева благодари на преподавателя по информатика Ива Цветанова, за това че е създала нужната мотивация у учениците да работят с желание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *