Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград ще приспада данъци, след отмяна на закон от Конституционния съд

По повод появили се публикации в няколко електронни медии и запитвания на граждани относно открити нарушения от Върховната административна прокуратура при определяне на размера на местните данъци в наредби, приети от общинските съвети в повече от 24 общини, проучване на botevgrad. NEWS установи, че самите общини са действали в изпълнение разпоредбите на държавата. Става дума за това, че собственици на имоти в курортни селища са облагани неправомерно с по-високи ставки. Те са приети с Наредби от общините, поради приети промени в Закона за местните данъци и такси, които бяха направени в края на 2018 г. В тях бяха предвидени завишени такси за притежание на имоти в курорти – от 5 до 7 % .

В момента наредбите са действащи  в общини Столична, Благоевград, Стара Загора, Габрово, Перник, Несебър, Созопол, Поморие, Царево, Приморско, Банско, Разлог, Сандански, Петрич, Велинград, Хисаря, Троян, Тетевен, Ботевград, Вършец, Панагюрище, Казанлък, Шабла, Каварна и др. Върховната административна прокуратура ги третира като нарушения, тъй като с решение на Конституционния съд от 9 април тази година, новите завишени данъчни ставки са обявени за противоконституционни, отнасящи се за имоти  в курортни населени места и не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като места за настаняване по смисъла на Закона за туризма.

След влизане в сила на конституционното решение данъчната ставка за тези имоти следва да е от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка, а не от 5 до 7 на хиляда за имотите, разположени в балнеолечебни, климатични планински и климатични морски курорти от национално значение и от 4,5 до 6 на хиляда – за останалите.

В хода на проверката на ВАП са установени 44 наредби, които предвиждат данък за изброените имоти в по-висок размер от актуалния законов регламент.

Към момента са подадени 16 протести до административните съдилища.

Потърсихме за коментар по темата зам. кмета на Община Ботевград Борис Борисов. Той потвърди, че част от вилна зона Зелин е курортна зона.

„Община Ботевград се съобрази в Наредбата спрямо измененията на Закона миналата година. Имотите във в.з. Зелин бяха обложени в началото на 2019 г  с новите ставки. Когато излезе решението на Конституционния съд,  ние изискахме в нашата данъчна система да бъде направено преоблагане, което е извършено към днешна дата. Хората, които са си платили данъка по високите ставки, са предплатили и на тях най-вероятно ще им бъде приспадната сума от следващи задължения-  през следващата година“, обясни зам.кметът Борисов. За всички останали, които към момента не са си платили данъчното задължение, ще платят на предишната ставка, добави зам.кметът.По думите му реално за тях размерът на данъчното задължение остава без промяна.

Предстои Общински съвет да направи отново промени в Наредбата. Това обаче се прави веднъж годишно, заяви Борис Борисов.

Процедурата е тромава и е съпътствана с редица изисквания – наредбата да бъде оповестена един месец на сайта на общината, след което да се проведе публично обсъждане. Според Борисов промените не са идея на общината, а на държавата. В крайна сметка данъчните ставки ще бъдат на това ниво, на което са били преди това, поради решение на Конституционния съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *