Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Празникът на Етрополския зет бе открит с карнавално шествие

Традиционният празник на заврените зетьове се провежда днес в Етрополе. Той започна с карнавално шествие през централния площад от прочутата Зольовска чешма, откъдето тръгва легендата за етрополския зет. В празника се включиха делегации от цяла България –  Алфатар, Мирково, Велино, Ръжено Конаре, Самоводене и Чавдар.

Празникът се провежда от 1971 г., а градът е обявен за зетьова столица на България

 „Зетят е оцелял, защото винаги е вършил своите задължения“, Това казва Здравко Чинов,  Председател на Сдружението на Етрополските зетьове.Преди да прекрачи дома си в Етрополе, той е подписал клетва, в която е записано да слуша тъщата си, да слуша жената, да се грижи за децата. Така и до днес. Под ръководството на Чинов бе извършена  тържествена проверка на зетьовете, след което  най – младите зетьове положиха клетва за вярност към тъщата. 

Карнавалът бе съпътсван с много емоция. Жителите и гостите на града наблюдаваха  – камиони с живи картини, пресъздаващи житието и страданията на завряния зет.

Приветствие по случай празника отправи кметът на Община Етрополе Димитър Димитров.

Председателят на Общински съвет – Етрополе Марин Маринов връчи почетни грамоти „Златните зетьове“ на всички делегации.

Празникът продължи на  Стадион „Чавдар“ с футболен мач „Завряни срещу доведени“  срещу отбора на Зетьове и снахи от всички поколения и професии“ 
Място:

От 20:00 часа на Централни площад започна тържествен концерт, с участието на Вили Рай, Танцов ансамбъл „Балканска младост“ и Духов оркестър – град Етрополе.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *