Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Променят закона за лов на дива свиня

Груповия лов на дива свиня през тази година ще започне още в средата на септември. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев по време на срещата на ръководството на МЗХГ с Националното сдружение на общините в република България, която се провежда и в момента във Велико Търново.

Има воля да се открие груповият лов за диви свине към средата на септември и да продължи още два месеца след приключване на обичайния срок, който е втората седмица на януари“, каза Добрев пред кметовете в залата. Българските ловци да не се притесняват, ако открият трупове в гората, а да съобщават за тях, призова зам.-министърът. В подобна ситуация ловът ще се ограничава до два месеца.

Изменението на началната дата за лов и удължаването му ще бъде възможно след като бъдат приети от депутатите промените в Закона за лова, които бяха внесени в Парламента на 6 август от депутата Александър Сабанов, виж проектозакона тук: 954-01-59.pdf

Ловен портал БГ ЛОВ припомня, че тази поправка в закона бе и по предложение от преди година и половина на Инициативния комитет за защита правата на ловците, с председател Евгени Абаджиев, който събра подкрепа от над 45 000 подписа на български ловци, желаещи груповия лов на дива свиня да започне през септември и да бъде удължен поне до края на януари. Подписката бе внесена в Народното събрание на депутати от различни партии, членове в земеделската комисия, които обещаха пълна подкрепа.

Ловен портал БГ ЛОВ припомня, че сегашния проектозакон, който цели чрез изменията министъра на МЗХГ да може с заповед да открива по рано или да удължава лова на дива свиня е внесен от Александър Сабанов на 06.08.2019 г., изведнъж ръководството на НЛРС-СЛРБ разбирайки, че промените ще се случат с тях или без тях решават и те да излезнат с такова предложение но чак няколко дни по-късно, когато проектозакона е вече факт. Ръководството на националната ловна организация, трябваше да подкрепи държавата в мерките срещу чумата още миналото лято, а не както тогава направи, да заплашва с протести, декларации, писма и бойкот на мерките чрез сдруженията. Припомняме, че само до преди седмица ловните сдружения с малки изключения отказваха да издават разрешителни за лов на дива свиня. Сегашните закъснели действия на ръководството на НЛРС-СЛРБ, могат да се нарекат „Сетила се Мара да са побара“.

Източник: БГ ЛОВ

1 коментар на “Променят закона за лов на дива свиня

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *