Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Парламентарно преставените партии и коалиции в община Ботевград не се споразумяха за състава на ОИК

Парламентарно представените партии в община Ботевград не стигнаха до споразумение относно определяне състава на Общинската избирателна комисия.  Консултациите се проведоха с зам. кмета Румен Христов и Стефка Граматикова, секретар на Община Ботевград, в зала „Стамен Панчев“ в общинската администрация, от 17.00ч

В консултациите взеха участие упълномощените от съответните партии и коалиции лица, а именно:

ППГЕРБ – Росица Милчева

БСП за България – Николина Цолова и д-р Веселка Златева

Обединени патриоти  от д-р Пламен Китанов и НФСБ от Венцислав Тоцев

ДПС – от Руслан Колев

Воля – Светослава Терзиянова

Демократична България – Диана Димитрова.

В началото на консултациите  зам.кметът Румен Христов заяви, че при назначаването членовете на Общинската избирателна комисия в общината, законоустановеният брой на членовете е 13. Този брой , регламентиран с решение 600 на ЦИК  от 9.08.2019г, е определено въз основа на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 44-то Народно събрание. Съгласно горепосоченото решение Общинската избирателна комисия за Ботевград трябва да се състои от 13 човека: ГЕРБ – 4, Коалиция „БСП за България“ – 4, „Обединени патриоти“ – 2, ДПС – 1, Воля – 1 и Коалиция „Демократична България“- 1.

По време на консултациите представителят на ПП ГЕРБ направи предложение председателското място в ОИК да заеме Ирена Андреева, юрист от София, с дългогодишна практика.

 БСП за България предложи за председател да бъде адв. Христо Якимов. Останалите представители на парламентарно представените партии не дадоха предложения за председател, след което бе пристъпено към гласуване. За кандидатурата на ГЕРБ гласува един „за“ и 5-ма се въздържаха. Кандидатурата на адв. Хр.Якимов срещна подкрепа на болшинството представители и той събра 4 гласа „за“ и двама се въздържаха (ГЕРБ и ДПС). Така на практика председателското място бе определено за БСП за България.

Росица Милчева от ГЕРБ обаче заяви , че няма да подпише протокола. В предвид на това зам.кметът Христов призова представителите на двете политически сили да се споразумеят, след което бе дадена 10-минутна почивка.

До споразумение не се стигна, поради което ЦИК ще пристъпи към определяне на председателското място в ОИК.

В хода на преговорите Росица Милчева заяви, че се отказа от длъжността „Секретар“ в ОИК и настоява за председателското място. ДПС апелира представителят на ГЕРБ да приеме позицията „Секретар“, но Милчева отново отказа, с мотив , че ПП ГЕРБ е най-многобройно представената партия в Парламента.  ОТ БСП обаче също не отстъпиха, като изтъкнаха ,че адв. Якимов е местен жител на общината, за разлика на представителя на ГЕРБ, два мандата е общински съветник, бил е член на Районната избирателна комисия и познава добре работата на Общински съвет и на Общината.

Консултациите продължиха с определяне на  секретарското място . Зам.кметът Румен Христов отправи запитване към представителя на „Воля“, но не постъпи предложение. За протокола от БСП предложиха, ако ЦИК определи председателското място на ГЕРБ, то мястото за секретар да бъде определено на БСП. Така д-р Веселка Златева от БСП предложи Цветанка Банкова – дългогодишен член на ОИК, който добре познава работата на комисията. Зам.кметът подложи на гласуване мястото за ‚Секретар“ от ГЕРБ и от „Воля“ . За секретарското място от ГЕРБ гласуваха трима представители на политическите сили, двама се въздържаха и един бе против (ГЕРБ). За секретарското място от „Воля“ гласува един, 4-ма се въздържаха.

Консултациите приключиха с пристъпване към определяне зам.председателското място, за което също не се стигна до съгласие. Венцислав Тоцев от НСФБ предложи името на Николай Николов – Началник „Нормативно-правно обслужване“ в Община Ботевград. Всички представители се въздържаха.

От ДПС завиха, че ще внесат в писмен вид своите кандидатури в законоустановения срок – 24 август.

По време на консултациите от ДПС не подкрепиха нито едно предложение на останалите политически сили – Руслан Колев гласува „въздържал“ се на всички предложения. Мотивът му в казуса за председателското място бе „че не участва в интриги“. Д-р Веселка Златева контрира неговото изявление, като подчерта, че става дума за позиция.

Консултациите приключиха без да бъде определен нито един от 13-те членове на ОИК. Зам.кметът Румен Христов припомни на всички парламентарно представени партии , че в срок до утре трябва да представят в писмен вид предложенията си, заедно с надлежните допълнителни документи – за правоспособност и декларация от кандидата за член на ОИК.

Срокът, в който Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да назначи Общинската избирателна комисия (OИK), е 6 септември 2019г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *