Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Виенски виртуози откриха „Моцартови празници“ 2019

Световнопризнатите виенски виртуози от „Моцарт трио“ поставиха началото на 15-ото издание на международния фестивал „Моцартови празници“ тази година. Фестивалът бе открит от кмета на Община Правец Румен Гунински. Гост беше министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Тази година фестивалът е посветен на 120 години от рождението на българския композитор Панчо Владигеров и на дългогодишния директор Христина Ангелакова.

На 24 и 25 август живописната природа на Правец отново ще стане сцена на изискана селекция от концерти, почитащи гениалния австрийски композитор. Артистичният директор на фестивала проф. Борислава Танева сподели, че геният на Моцарт се е проявявал във всички жанрове – от операта до симфоничната музика. Бихме искали да покажем точно това разнообразие на безспорния му талант.“

Тази вечер програмата е реверанс към почитателите на камерната музика. Виенчаните Ирина, Даниел и Дитхард Аунер от „Моцарт трио“ са чести гости на най-престижните фестивали в Европа и Азия. Богатият им репертоар обхваща всички класически стилове. В Правец те представиха произведения на Моцарт, Шостакович и Дворжак. Тематично матине, с акцент върху бъдещите звезди на класиката открива втория ден на фестивала. Лауреатите на международния конкурс за инструменталисти „Панчо Владигеров“ – 2019 пианистката Мария-Десислава Стойчева и цигуларката Нанджу Лий (Корея) са подготвили програма с творби на Моцарт, Панчо Владигеров, Шопен и Хюбай. Вечерта на 24 август е поверена на талантливата оперна певица Мила Михова и пианиста Николай Стойков. Арии от опери на Моцарт, Верди, Росини, Белини и др. Ще звучат в изтънчената обстановка на РИУ Правец Ризорт. На 25 август публиката ще се докосне до таланта на „Малкият Моцарт“ Ивайло Василев . Детето чудо на пианото е едва на 11 години, но вече има повече от 20 награди на престижни международни конкурси. Ивайло ще ни въведе в света на Бах, Моцарт и Рахманинов. Традиционната „Среща с автограф“ тази година е с маестро Найден Тодоров. Талантливият български диригент и директор на Софийската филхармония е работил с някои от най-големите съвременни звезди на световната сцена. Сред тях Анджела Георгиу, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Максим Венгеров, Сара Чанг, Паул Бадура-Скода, Патриция Копачинская. Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Соня Йончеа и др. Найден Тодоров ще дирижира и Моцартовия Реквием, посветен на Христина Ангелакова – вдъхновителка и дългогодишен артистичен директор на фестивала, която ни напусна тази година. Незавършеният шедьовър на Моцарт, признат за едно от най-важните произведения в неговото творчество, ще звучи на откритата сцена пред езерото на РИУ Правец Ризорт в изпълнение на Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор и солистите Беса Лугичи – сопран, Виолета Радомирска – мецосопран, Михаил Михайлов – тенор и Ивайло Джуров – бас.

Билетите за вечерните концерти на 24 и 25 август на цени от 20 и 30 лева вече са налични в мрежата на eventim.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *