Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Борислав Витков стана световен шампион на Световното първенство по таекуон-до I.T.F.

Борислав Витков от клуб „Таек-Кион“ Ботевград стана световен шампион на форма на Световното първенство по таекуон-до I.T.F.,което се провежда в момента в зала „Колодрума“ в Пловдив.

Боби Витков, който е с 6-ти дан и е международен съдия клас А, представи България в категория ветерани –  златен клас 6 дан – форма. Той е първият български състезател от Националния отбор, който спечели златен медал. В неговата категория се състезават  още 8 човека. В първата среща Боби игра с англичанина Федор Стийв, втората среща бе с Фермин Родригез от Аржентина и третият състезател, който Боби елеминира е Валери Василев от Русия.

По регламент всеки претендент за шампионската тила играе всяка среща в два кръга. В първия кръг се играе форма (тул) по желание, а във втория кръг съдиите задават формата. В таекуон-до I.T,.F. съществуват 24 тула и всеки състезател с 6-ти дан, какъвто притежава Витков, трябва да ги знае задължително. За представянето им без прекъсване са нужни повече от 1 час като време, голяма концентрация и психическа устойчивост.

Борислав Витков представи „тунгил“ по желание,а във втория кръг на всяка една от трите срещи демонстрира превъзходство над противницте си с туловете „дангун“, „чунг-мо“ и „паранк“. Туловете са много важна 1аст при подготовката на състезателите. Те представляват основни знания при прилагането на техники при нападение и самозащита при спарингите.

Витков тренира таекуон-до I.T.F. от 1991 г – повече от 30 години. От 15 години е международен съдия клас А, старши треньор е на клуб „Таек-Кион“ повече от 20г.

Награждаването на победителите в категорията ще се състои днес от 14.30ч.Световното първенство се провежда на 8 доджанга (тепиха) при строга организация и перфектна дисциплина на състезателите от 84 страни – това са 1 500 участници в престижния форум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *