Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Около 320 стопани са подали заявления за обезщетения в община Ботевград

Около 320 стопани са подали заявления до кметовете на Ботевград , Врачеш, Трудовец и Скравена  за получаване на обезщетения за доброволно умъртвяване на прасетата, отглеждани в частни стопанства.  По предварителна информация става дума за 600 прасета  в община Ботевград. Вчера представител на Община Ботевград е внесъл списъка в Областната управа, който пък към днешна дата е предаден в Министерство на земеделието.

Срокът, който бе обявен от министъра на земеделието  за предаване на заявленията бе 26 август. Както стана ясно  по-рано  обезщетенията ще бъдат изплащани след 1 септември. Правото да получат такива стопаните на умъртвените прасета са на база констативни протоколи, съобщиха от общинската администрация.

Право на обезщетение заради африканската чума по свинете имат стопанствата в 20 км обсег на  санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск. В тази група попадат Ботевград, Врачеш, Трудовец и Скравена. Останалите две по-големи села Литаково и Новачене, както и по-малките села не попадат в санитарната зона, съобщи д-р Красимир Стаменов.

Ще бъдат подпомогнати собственици, които отглеждат до пет прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми тип ,,лично стопанство“, които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба.

Заявленията за обезщетение се подават в кметствата. Те са по образец, в който всеки собственик декларира, че е усвоил доброволно месото. За да се възползва от помощта той трябва да е извършил почистване и дезинфекция. Собственикът трябва да заяви, че няма да отглежда прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *