Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

75 г от победата над фашизма честваха социалисти на Братската могила в Литаково

75 години от победата над монархофашизма отбелязаха днес социалисти от Ботевградския край. С подобаваща музикално-историческа програма поколенията си спомниха за събитията през далечната 1944г , когато са убити 72 синове и дъщери, както и интернационални воини, в името на свободата на българския народ. Сред тях е и английския майор Томпсън- шеф на английсата военна мисия, Ник Моро – офицер от Канада, Ванюша –Червеноармеец, Радович – сръбски партизанин и Армина Разгладнян – арменка, известна с името Сашка.

Да се поклони пред героизма им дойде лично народният представител Иван Ченчев. В своето обръщение към присъстващите той подчерта, че паметта към героите „ние всички искаме да присъства в учебниците по история. Хубаво е ,че всички, които присъствате тук сте отдали дължимото на паметта, както не се съмнявам, че го правите всеки ден. Поклон пред делото и саможертвата на героите, защото те са вярвали и са имали идеали . Дали са живота си за майка България, такава, каквато всички искаме да я виждаме – солидарна, справедлива и равноправна. Затова на предстоящите местни избори с всички вас ще се борим за всичко това, за бъдещето на България“.

Венци и цветя пред паметника на убитите положиха народният представител Иван Ченчев, Общински съвет на БСП, Български антифашистки съюз, ПП“Нова Зора“, партийните организации по населени места и граждани. Под звуците на Общински духов оркестър бе отдадено едноминутно мълчание в памет на загиналите борци за свобода.